Alegerea hranei pentru câine este extrem de importantă, dar la fel de importantă este și depozitarea corectă a acesteia. Acest lucru are o influență asupra păstrării calității hranei și a valorii nutritive a acesteia, ceea ce este de o importanță capitală pentru sănătatea animalului dumneavoastră de companie. Hrănirea cu alimente vechi și prost depozitate poate duce la probleme stomacale și, în cel mai rău caz, chiar la otrăvire.

Data de expirare a alimentelor

Pe fiecare pachet de alimente există o dată de expirare. Acesta este dat de producător în funcție de modul de conservare a alimentelor și de conservanții folosiți sau nu. Această dată este o garanție a prospețimii, dar se aplică numai alimentelor aflate în ambalajul lor original și sigilate. Producătorul nu garantează prospețimea hranei după ce a fost deschisă, motiv pentru care este foarte important să aveți grijă de punga de hrană sau de conserve. Aveți grijă de câinele dumneavoastră la toate nivelurile, iar depozitarea corectă a hranei poate fi atât ușoară, cât și distractivă!

Depozitarea incorectă a alimentelor

Hrana pentru câini păstrată în condiții precare se poate strica. Din acest motiv, constituirea de stocuri de alimente nu este cea mai bună idee. Cantitatea de hrană deschisă păstrată în casă trebuie ajustată în funcție de consumul câinelui dumneavoastră.

Un stoc de alimente uscate, al căror ambalaj este deja sigilat, nu trebuie să stea mai mult de o lună. Grăsimea din aceste alimente se râncezește, iar bacteriile și mucegaiurile se pot dezvolta rapid pe textura aspră a granulelor alimentare, care nu sunt întotdeauna vizibile cu ochiul liber. Consumul unor astfel de alimente pe termen lung pune la grea încercare organismul – în special sistemul digestiv, dar contribuie și la dezvoltarea radicalilor liberi, a cancerului.

Depozitarea pachetelor mari este recomandabilă doar dacă aveți câini de rasă mare sau câțiva indivizi – atunci mâncarea se consumă mai repede și nu este expusă la condiții externe negative.

Locul în care sunt depozitate alimentele ar trebui să fie întotdeauna sub controlul nostru. Garajele, balcoanele sau pivnițele nu vor fi niciodată o opțiune bună, deoarece nu putem asigura o temperatură constantă acolo și nici nu putem supraveghea rozătoarele sau insectele care se apropie de alimente.

Cum se păstrează alimentele uscate?

Atunci când oferă hrană uscată, îngrijitorul se ghidează, de obicei, după comoditate și posibilitatea de a o depozita pentru o perioadă lungă de timp, precum și după riscul mai mic de deteriorare. Acest lucru nu este în întregime adevărat. Hrana uscată, ca și cea umedă, poate fi distrusă de o depozitare necorespunzătoare, iar acest lucru este cu atât mai periculos cu cât microbii care se dezvoltă pe ea nu pot fi văzuți sau mirositi imediat.

Este necesar să se protejeze hrana uscată de posibilitatea ca rozătoarele, insectele și viermii să ajungă la ea. Acești dăunători pot răspândi boli și paraziți și adesea lasă excremente pe mâncare, pe care îngrijitorul nu le poate vedea. Acest lucru se întâmplă cel mai adesea atunci când cumpărați un pachet mai mare și îl lăsați într-un loc puțin folosit – cum ar fi un garaj, un hambar, un subsol etc. Cel mai important lucru este să păstrați punga cu alimente bine închisă. Puteți, de asemenea, să turnați pachetul deschis de hrană uscată pentru câini într-un recipient etanș, pe care îl puteți cumpăra de la magazinul de animale de companie. Acest lucru protejează mâncarea deschisă de râncezire și păstrează gustul hranei uscate.

Mai presus de toate, hrana uscată trebuie depozitată într-un loc uscat și umbrit, la temperatura camerei.

Cum se păstrează mâncarea umedă?

Hrănirea cu hrană umedă are multe avantaje, în special în ceea ce privește sănătatea animalului dumneavoastră de companie. Acesta este mai adaptat la fiziologia animalului și are un conținut mai ridicat de umiditate, care se transformă în hidratare. Acest lucru este deosebit de important primăvara și vara, când temperaturile sunt foarte ridicate și nu toate animalele sunt dornice să caute apă.

Pregătirea cutiilor de conserve sau a pliculețelor umede permite păstrarea alimentelor sigilate timp de până la câțiva ani. Cu toate acestea, conservele de alimente deschise sunt deja mult mai puțin durabile decât alimentele uscate. Carnea din interior se poate deteriora în același mod ca și cea pregătită pentru oameni. Data de expirare a hranei umede deschise este de 2 – 3 zile. Mâncarea umedă trebuie depozitată în frigider și se recomandă, de asemenea, să se transfere conținutul conservei în recipiente de plastic sigilate. În acest fel, se previne pătrunderea mirosurilor în interiorul și în afara hranei, astfel încât aceasta va fi în continuare aromată pentru câinele dumneavoastră. De asemenea, merită menționat faptul că o cutie deschisă din aluminiu poate afecta gustul și valoarea nutritivă a alimentelor.

În cazul hranei umede sigilate, cel mai bun loc pentru a o depozita este un dulap, într-un loc răcoros, ferit de lumina directă a soarelui.

În cazul în care nu este posibil să se transfere pe moment conținutul hranei umede într-un recipient de plastic sau de sticlă, este recomandabil să se închidă ambalajul hranei umede cu capace speciale din silicon și să se arunce capacul de la conserva de alimente.

Resturi de mâncare în castronul câinelui – ce trebuie să fac?

Câinele dvs. nu va mânca întotdeauna tot ceea ce îi puneți în castron. Cât de mult poate aștepta o astfel de mâncare? Acest lucru depinde de tipul de alimente și de temperatura locului în care se află. Hrana umedă pentru câini la temperatura camerei sau la temperaturi scăzute poate sta în bol până la 8 – 10 ore. La temperaturi mai ridicate sau într-un loc însorit, acest timp se reduce semnificativ – la 4-5 ore.

Pe de altă parte, mâncarea uscată pentru câini poate sta într-un bol până la 24 de ore. Cu toate acestea, trebuie să știți că mâncarea uscată care a stat mult timp pe jos își pierde mult din valoare și din gust, așa că, cu cât stă mai mult pe jos, cu atât câinele dumneavoastră va fi mai puțin dispus să o mănânce.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.