Dulceață de gogonele și tocană de gogonele: două rețete inovative pentru un meniu mai variat

07.10.2020
Dulceață de gogonele și tocană de gogonele: două rețete inovative pentru un meniu mai variat

Deși poate suntem obișnuiți să folosim gogonelele pentru murături, există și alte variante pentru a ne bucura de gustul inconfundabil al roșiilor verzi. Așadar, vă propunem două rețete inovative folosind gogonele care sigur vă vor scoate din obișnuința culinară.

Tocană de gogonele pentru iarnă

Tocănița de gogonele se prepară mult mai simplu față de zacuscă sau tocana de legume. Astfel, în sezonul rece, vă puteți folosi de acest preparat special fie pe cont propriu, fie alături de o friptură.

Ingrediente:

  • 500g gogonele
  • 1kg gogoșari
  • 500g morcovi
  • 250g ceapă
  • 150 ml ulei
  • 20g zahăr
  • oțet
  • sare, piper, muștar

Pentru început, vom curăța foarte bine legumele și le vom pregăti. Morcovii se dau prin răzătoare, ceapa se taie în solzi, iar gogonelele și ardeiul se toacă în funcție de consistența dorită. Dacă vreți să aibă consistență de zacuscă, tocați legumele mai mic.

Folosiți o cratiță dintr-un material bun, cu fund dublu și adăugați uleiul. Puneți ceapa la călit și amestecați până când s-a înmuiat. Acum este momentul să adăugăm zahărul, o linguriță de sare și două linguri de oțet.

După ce amestecăm, putem adăuga și restul legumelor, adică morcovii, ardeiul și gogonelele. Amestecul trebuie să fiarbă bine, așteptând ca lichidul să scadă, iar legumele să fie moi. Amestecăm constant și punem câteva boabe de piper pentru gust.

Tocana este gata! O punem în borcane curate, le sigilăm cu capace noi sau fără imperfecțiuni și o lăsăm la răcit, acoperind borcanele cu o pătură. După ce tocana s-a răcit în voie, o depozităm într-un spațiu răcăros și umbros.

Dulceață de gogonele

Această rețetă nu este asemănătoare cu a dulceței clasice, dulci. Rețeta de gogonele poate fi folosită, mai degrabă ca un sos deosebit pe care îl adăugăm unei fripturi.

Ingrediente:

  • 1kg gogonele
  • 500g ardei gras verde
  • 300g zahăr
  • 200g ceapă
  • 5 căței de usturoi
  • o rădăcină de ghimbir
  • 300 ml oțet
  • sare

Primul pas este să spălăm legumele foarte bine. Urmează să înjumătățim gogonelele și să scăpăm de partea lemnoasă și de codițe. Acestea se toacă, apoi, mărunt, fie de mână, fie folosind un robot de bucătărie. Urmăm același proces și în cazul ardeilor, tocându-i mărunt.

Usturoiul se zdrobește, ceapa se toacă mărunt, iar ghimbirul se rade. Apoi, adăugăm toate ingredientele într-o cratiță cu fundul dublu. Adăugăm peste legume zahărul, oțetul și în jur de 50 de grame de sare.

Putem puna cratița pe foc, având grijă să amestecăm constant pentru a evita lipirea amestecului pe fundul recipientului. Așteptăm ca zeama reieșită să se evapore, iar amestecul să aibă consistența dulceței.

După aproximativ 90 de minute, dulceața de gogonele este gata. Se pune fierbinte în borcanele sterilizate, se sigilează și se acoperă cu o pătură pentru a se răci în voie.

Așadar, gogonelele pot fi folosite și în alte scopuri, diferite de tot ce înseamnă murături. Spor la gătit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *