Deși consumul de alimente proaspete este cea mai bună variantă, de cele mai multe ori folosim alimente congelate, în special atunci când vine vorba despre carne. Dorind să folosim bucăți de carne și peste ceva vreme, apelăm cu încredere la congelator. Totuși, atunci când dorim să o decongelăm, trebuie să ținem cont de câteva reguli foarte importante pentru a nu permite bacteriilor să deterioreze carnea.
Nu doar carnea poate fi congelată, ci și legumele, fructele sau, uneori, chiar mâncarea gata preparată. Atunci când alimentele îngheață, unele bacterii devin inactive, însă acest lucru nu presupune că au murit. Atunci când produsele se decongelează, aceste bacterii pot redeveni active când iau contact cu temperatura mai ridicată. În plus, în aceste situații, bacteriile se pot multiplica.
Cum se decongelează alimentele corect
Cea mai bună variantă pentru a decongela alimentele, în special atunci când vine vorba despre carne, este în frigider. Deși procesul va fi mai lung, decongelarea lentă, la temperaturi mai scăzute, este mult mai optimă decât la temperatura camerei.
Carnea tocată sau pentru friptură, puiul sau fructele de mare pot fi ținute în frigider, după ce s-au decongelat, în jur de 24 de ore. Carnea de porc, de vită sau de miel poate rezista până la 72 de ore, însă nu este indicat să așteptăm atât de mult înainte de a o găti. O altă regulă de care trebuie să țineți cont este că alimentele care au fost deja decongelate și sunt congelate din nou, își pierd din calitate, așa că nu se recomandă acest procedeu.
În cazul în care vă grăbiți și nu puteți lăsa alimentele să se decongeleze în frigider, puteți apela la apa rece. Atenție! Apa trebuie să fie rece, iar alimentul respectiv nu trebuie să intre în contact cu apa, așa că trebuie introdus într-o pungă și sigilat. După acest pas, apa trebuie schimbată la interval de jumătate de oră. După decongelarea în apă rece, alimentele trebuie gătite imediat sau puse, din nou, la congelator doar după ce au fost fierte, prăjite sau fripte.
În cazul în care doriți să folosiți funcția de decongelare a cuptorului cu microunde, trebuie să țineți cont de câteva aspecte. În primul rând, bucățile mai groase se vor decongela mai greu, iar cele mai subțiri pot fi ușor gătite în cuptorul cu microunde. În plus, alimentele decongelate prin această metodă trebuie gătite imediat.
Fructele de mare și carnea de pui ar putea fi gătite și atunci când sunt congelate, însă cel mai bine ar fi să verificați eticheta. Totuși, procesul de gătire va dura mult mai mult timp.
Greșeli comune în procesul de decongelare
Cea mai comună greșeală este decongelarea alimentelor la temperatura camerei, fiind un proces care favorizează dezvoltarea bacteriilor. De asemenea, este important să așteptați până produsele se decongelează complet, chiar dacă, în frigider, procesul este foarte lung. Carnea de pui sau de curcan se poate decongela de-abia după o zi atunci când este pusă în frigier.
Astfel, prin decongelarea completă, nu riscați ca alimentele să nu se gătească uniform. O altă greșeală comună este decongelarea cărnurilor alături de alte alimente. Bacteriile din carne pot contamina și celelalte produse.