Alimentele pe bază de insecte sau pâinea făcută din pudră de greieri sunt subiecte tot mai frecvent discutate, dar care sunt, de asemenea, foarte controversate, cel puțin în țara noastră. Iată ce spun oamenii de știință depre beneficiile consumului de insecte.
De ce vor cercetătorii să consumăm insecte
Dacă unele popoare consumă insecte din cele mai vechi timpuri, nu același lucru îl putem spune despre popoarele Europene, și nu numai, care privesc cu dezgust și repulsie spre așa zisa alimentație a viitorului.
Dar este de la sine înțeles că pentru a convinge oamenii să consume insecte poate fi un lucru foarte dificil, iar argumentele pe care le prezintă cercetătorii pot fi inutile.
Cu toate acestea, în ultima perioadă oamenii de știință ai momentului au creat mari dispute pe tema alimentației bazate pe consumul de insecte.
Însă, unul dintre factorii care au atras atenția cercetătorilor și a unora dintre industriașii din alimentație a fost valoarea nutritivă ridicată a insectelor comestibile.
Un prim studiu realizat în Italia, în anul 2018, constată că pâinea făcută din pulbere de greieri este extrem de hrănitoare având valori nutriționale foarte ridicate. Pe de altă parte, tot oamenii de știință susțineau, la vremea respectivă, că această pâine poate fi încărcată cu spori bacterieni care pot fi periculoși.
De zeci de ani, oamenii de știință au susținut că insectele comestibile pot fi foarte hrănitoare. Mai mult, trecerea de la consumul de animale la consumul de insecte, susțin ei, ar fi benefică pentru mediu, deoarece este nevoie de mult mai puțin spațiu și resurse reduse pentru a crește insectele.
Totodată, cercetările anterioare au descoperit că animalele utilizează în prezent aproximativ 70% din toate terenurile agricole disponibile la nivel mondial.
Pentru a face insectele mai atrăgătoare pentru potențialii meseni, cercetătorii au experimentat alimentele care conțin ingrediente pe bază de insecte.
Pentru a experimenta acest lucru ei au făcut pâinea care conține insecte. Oamenii de știință din Italia au copt pâini experimentale folosind diferite amestecuri de făină de grâu, plus un ingredient special, care consta într-o o pulbere disponibilă în comerț, făcută din greieri.
„Scopul principal al studiului a fost de a masca prezența insectelor în alimentele de zi cu zi, prin utilizarea pulberelor în locul insectelor întregi„, a declarat autorul principal al studiului, Lucia Aquilanti, microbiolog alimentar la Universitatea Politehnică Marche din Ancona, Italia, conform livescience.com.
Dar, mascarea insectelor, chiar și sub formă de pulbere, a fost mai ușor de făcut în teorie decât în practică. Cercetatorii au descoperit că cu cât exista mai multă pudră de greieri în pâinile experimentale. Cu atât aluatul dospea mai putin și cu atât pâinea era mai îndesată.
Acest lucru a fost probabil pentru că cu cât era mai multă pulbere de greieri într-o pâine, cu atât era mai puțină făină de grâu, reducând astfel cantitatea de gluten care ajută la creșterea pâinii și face pâinea pufoasă, au remarcat ei. Totodată, cu cât era mai multă pulbere de greieri într-o pâine, cu atât era mai neplăcut gustul.
„Gustul nu a fost prea plăcut – părea un pic ca mâncarea pentru pisici”, a declarat Aquilanti pentru Live Science.
A existat și un alt mare dezavantaj și anume prezența sporilor bacterieni. S-a constatat că există unele tipuri de bacterii în stare latentă. Acești spori au ridicat potențiale probleme de siguranță, au spus cercetătorii, deoarece astfel de germeni ar putea strica pâinea sau chiar ar putea îmbolnăvi consumatorii.
„Asta nu înseamna, însă, ca am ajuns la capătul drumului în ce privește pâinea făcuta cu pudră de insecte. Există o serie de tehnici, cum ar fi iradierea gamma, care pot elimina sporii potențiali periculoși din pudra de insecte”, a spus Aquilanti, consorm sursei precizate anterior.
Iradierea gamma presupune expunea obiectele la raze gamma pentru a le steriliza.
Aquilanti a remarcat, de asemenea, că cercetătorii au experimentat și cu alte pulberi de insecte adăugate în pâine și au descoperit că „aroma finală depinde de specie”. De exemplu, pâinea făcută din pudră de viermi de masă „are o aromă foarte asemănătoare cu nucile”, a spus cercetătoarea, conform sursei precizate.
Oamenii de știință susțin că pâinea din pulbere de greieri este mai hrănitoare decât pâinea pe bază de grâu. În special, aceasta conține mai multe proteine și aminoacizi esențiali, precum și acizi grași și calorii decât pâinile pe bază de grâu pur. De asemenea, o astfel de pâine poate rezista mai mult timp.
Oamenii de știință și-au detaliat concluziile în numărul din august, 2018, al revistei Innovative Food Science and Emerging Technologies, scrie livescience.com
În prezent în comerț au apărut produsele pe bază de insecte
În prezent, Comisia Europeană a aprobat deja trei insecte care pot fi consumate în siguranță. Analizele au arătat că greierele, lăcusta și viermele de făină sunt o sursă incredibilă de proteine și vitamine, scrie stirileprotv.ro
Ca să stimuleze afacerile în acest sector, Comisia Europeană oferă și fonduri europene.
În prezent, aproximativ 2.000 de specii de insecte fac parte din meniul zilnic a aproximativ două miliarde de persoane din întreaga lume. În Uniunea Europeană, însă, sunt aprobate, până acum, pentru consum doar cele trei: viermele de făină, lăcusta călătoare și greierele de casă, scrie aceeași sursă.
Alimente pe bază de insecte au început să apară și în magazinele din țară, congelate, uscate sau pudră. Acestea sunt de import, deoarece încă în România nu există ferme specializate în creșterea de insecte.
Așadar, pentru a fi siguri de ceea ce consumați verificați ce scrie pe ambalaje înainte de a cumpăra anumite produse care par atractive, asta dacă doriți să știți cu exactitate ce mâncați.