Noile cercetări arată că varza murată poate ajuta în cazul alergiilor, tusei, răcelii și nu numai.
Atunci când anumite alimente sunt lăsate să fermenteze, ele sunt „predigerate” de bacteriile bune și de drojdia care se găsesc în mod natural la suprafața alimentelor. Acești microbi mănâncă alimentele înaintea ta, descompunând zaharurile și amidonul și făcând ca substanțele nutritive să fie mai ușor de absorbit de către organism.
De asemenea, unele dintre ele eliberează acid lactic, un conservant natural, care acidifică mediul din intestin, stimulând creșterea bacteriilor bune. Alimentele fermentate devin efectiv un supliment probiotic natural.
Rolul bacteriilor în sănătate a atras multă atenție în ultimii ani, iar experții salută noul interes pentru alimentele „vii”, așa cum mai sunt cunoscute alimentele fermentate.
‘Între 70 și 80% din celulele noastre imunitare se află în intestin’, spune Alison Clark, de la British Dietetic Association. ‘Alimentele fermentate stimulează bacteriile care ajută la imunitate.
‘Deci, pentru cineva care suferă de multă tuse și răceală, acestea ar putea fi de ajutor. Știm, de asemenea, că un aliment bogat în probiotice ar putea ajuta la controlul simptomelor, cum ar fi sindromul colonului iritabil, balonarea și flatulența’.
Respectabilul scriitor american Michael Pollan, specialist în alimentație, a îmbrățișat fermentația, subliniind că, în organism, microbii sunt mai numeroși decât celulele umane în proporție de zece la unu.
1. Sursă de nutrienți benefici
Varza murată este o sursă bună de fibre, precum și de vitamine și minerale și, fiind un aliment fermentat, favorizează dezvoltarea probioticelor benefice, care sunt importante pentru sănătatea digestivă. Valoarea nutritivă a alimentelor, cum ar fi varza, poate fi îmbogățită prin fermentație și aceasta face ca alimentele să fie mai ușor de digerat pentru noi. Acest lucru se datorează faptului că varza conține enzime care ajută organismul să descompună alimentele în molecule mai mici și mai ușor de digerat, ceea ce, la rândul său, ne ajută să absorbim mai mulți nutrienți.
Cu toate acestea, varza murată este o sursă de sare – acest lucru se datorează faptului că un mediu salin favorizează creșterea lactobacililor benefici, inhibând în același timp tipurile de bacterii care ar duce la deteriorare și la stricare.
2. Poate susține sistemul imunitar
Cea mai mare parte a sistemului nostru imunitar este localizată în intestin, așa că poate nu este o surpriză faptul că proprietățile de susținere a intestinelor ale varzei pot fi, de asemenea, benefice. Bacteriile bune sau probioticele, din varza murată, ajută la menținerea sănătății mucoasei sistemului digestiv. O mucoasă intestinală puternică împiedică orice substanță sau toxină nedorită să se „scurgă” în corpul dumneavoastră și să provoace astfel un răspuns imunitar. Aceleași bacterii pot, de asemenea, să vă susțină anticorpii naturali și să vă reducă riscul de infecții.
Pe lângă faptul că este o sursă de probiotice, varza murată furnizează, de asemenea, vitamina C și fier, substanțe nutritive cunoscute pentru a susține un răspuns imunitar mai puternic.
3. Poate susține sănătatea inimii
Există o serie de factori care susțin proprietățile sănătoase pentru inimă ale varza murată. În primul rând, faptul că este bogată în fibre și o sursă de bacterii probiotice benefice face ca varza murată să fie utilă pentru echilibrarea nivelului de colesterol. Varza este o sursă bună de potasiu, asta și conținutul de probiotice poate favoriza scăderea tensiunii arteriale. Varza murată este, de asemenea, o sursă de vitamina K2, care ajută la prevenirea acumulării depozitelor de calciu în artere, o posibilă cauză a aterosclerozei.
4. Poate îmbunătăți starea de spirit și comportamentul
Înțelegerea noastră despre intestin și despre modul în care acesta ne influențează starea de spirit și comportamentul evoluează rapid și se pare că alimentele fermentate, precum varza murată, pot juca un rol important. Anumite tulpini de bacterii probiotice, inclusiv Lactobacillis helveticus și Bifidobacteria, longum, care se găsesc în mod obișnuit în alimentele fermentate, pot îmbunătăți simptomele anxietății și depresiei. Acestea fac acest lucru prin promovarea unui echilibru mai sănătos în intestin și prin producerea de compuși numiți acizi grași cu lanț scurt, care ajută la reducerea inflamației și promovează un mediu intestinal mai sănătos.
Alimentele fermentate pot, de asemenea, să susțină starea de spirit și comportamentul prin promovarea absorbției de către intestin a micronutrienților care echilibrează starea de spirit, cum ar fi magneziul și zincul.
Comprese cu varză murată pentru dureri de cap
Durerile de cap pot fi diminuate cu varză murată învelită în tifon. Se aplică în zonele de după pavilionul urechilor și pe tâmple, apoi capul se leagă cu un prosop. Dacă durerile sunt dese și insuportabile, se beau și câte 100 ml. de moare de varză, de 3 ori pe zi.
De asemenea, compresele de varză murată sunt benefice pentru răni, arsuri, lovituri și inflamații. Se prepară un terci din varză murată, obținut prin zdrobire. Locurile afectate se pansează cu acest terci din varză murată, pus între 2 straturi de tifon, care se schimbă de 2-3 ori pe zi. În cazul în care apare o senzație de arsură insuportabilă, varza se amestecă cu puțină apă fiartă și răcită.