Casa și Grădină

Cum se poate încălzi solarul pe timp de iarnă

Cum se poate încălzi solarul pe timp de iarnă
solar, seră, sistem de încălzire

Pentru a avea culturi bogate și productive, încălzirea în solar este esențială, mai ales în sezoanele cu temperaturi scăzute. Atunci când vine vorba despre un solar, este importantă amplasarea acestuia. Astfel, suprafața pe care va fi construit trebuie aleasă cu grijă, încă de la început.

Sisteme de încălzire pentru solarii

În primul rând, deținătorii de solarii trebuie să se asigure că nu există crăpături sau rupturi în material. Astfel de crăpături pot duce la pierderea căldurii și trebuie izolate și reparate.

În cazul în care există o sursă de electricitate, este indicată folosirea unui generator de aer cald. Aerul din interios va circula, încălzind întregul spațiu și prevenind apariția anumitor boli. De asemenea, în acest caz, se recomandă instalarea unui termostat. Acesta nu doar că va controla temperatura din seră sau solar, ci va asigura și factorul economic. În cazul în care s-a ajuns la temperatura dorită, nu se va face risipă de căldură.

Desigur, în cazul în care nu există o sursa de electricitate, există și alte metode de încălzire. Printre acestea, regăsim încălzirea la sobă, o variantă mai ieftină și la îndemâna tuturor. Soba se poate încălzi cu păcură, motorină, rumeguș sau paleți. Se recomandă o așezare strategică a plantelor în solar sau seră. Culturile care au nevoie de mai multă căldură, pot fi așezate mai aproape de sobă.

O altă variantă care nu necesită electricitate este stocarea căldurii cu ajutorul apei. Pentru acest proces, sunt necesare butoaie cu apă, de culoare închisă. În timpul zilei, acestea vor atrage lumina soarelui și apa se va încălzi. Astfel, căldura strânsă ziua se va elibera pe timpul nopții.

Mai există și varianta serelor semi îngropate care nu necesită altă sursă de căldură. Acestea se construiesc, de regulă, la o adâncime de 1,5 metri. Folosind aceste sere, atât costurile de exploatare, cât și cele de producție sunt mai mici.

Învelitoare agricole

Deși, pe timpul zilei, plantele au nevoie de lumină și de aerisire, pe timpul nopții, atunci când temperatura este scăzută, se pot folosi învelitoare de specialitate. Aceste folii vor oferi o protecție mai bună culturilor. În plus, ventilația și atenția la gradul de umiditate sunt esențiale. Astfel, plantele nu trebuie udate în exces, de preferabil doar dimineața. În acest fel, condensul va fi eliminat prin aerisire.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.