AgromediaCasa și Grădină

Cultivarea cepei din arpagic în perioada toamnei

Cultivarea cepei din arpagic în perioada toamnei
Cultivarea cepei din arpagic în perioada toamnei

Ceapa cultivată în perioada toamnei are beneficiul de a primi mai multă apă, nefiind o cultură foarte pretențioasă la temperaturile scăzute ale iernii. Cultura cepei din arpagic poate fi înființată atât pentru producția de ceapă verde, cât și pentru cea uscată, ajungând, atunci când este înființată toamna, la maturitate mult mai devreme.

Factori de mediu

Temperatura

Ceapa se poate cultiva și toamna pentru că nu are pretenții foarte mari față de temperatură, cea minimă suportată fiind de 4 grade Celsius, iar cea maximă de 30 de grade Celsius.

Atunci când bulbul este bine înrădăcinat, poate suporta și temperaturi de -8 grade Celsius, așa că aceștia trebuie plantați înainte de lunile de iarnă.

Lumina

Pentru o dezvoltare optimă a bulbilor, ceapa are nevoie de cel puțin 14 ore pe zi de lumină. În cazul cepei verzi, aceasta acceptă și zilele cu mai puțină lumină. Cultura de ceapă are nevoie de o zonă semiumbroasă.

Umiditatea

Cultura de ceapă preferă solurile reavene, însă, înainte de recoltare, cantitatea de apă trebuie diminuată pentru a evita apariția bolilor.

Solul

Solul optim pentru cultura de ceapă este cel luto-nisipos, lutos, aluvial, cu un pH între 6 și 7.

Pregătirea terenului

Lucrarea de început constă într-o arătură la o adâncime de 25-30cm pentru mărunțire și nivelare, urmând o fertilizare de bază cu produse specifice.

Plantarea bulbilor

Mărimea optimă a arpagicului utilizat pentru plantările de toamnă este cuprinsă între 0,7 – 1,4 cm în diametru, iar perioada optimă de plantare este între 15 septembrie și 15 octombrie, având, astfel, timpul necesar de înrădăcinare până la apariția temperaturilor foarte scăzute.

Plantarea se poate executa și pe straturi înălțate, așa cum este și cazul culturii de usturoi de toamnă. Cantitatea necesară este de 600kg de arpagic la un hectar.

Adâncimea optimă de plantare este de 3-4cm, cu o distanță între rânduri de 25cm și cu o distanță între plante pe rând de 7-15cm în funcție de soiul ales.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia