Casa și Grădină

Cum se plantează și îngrijește gutuiul japonez, arbustul care stă înflorit 6 luni pe an

Cum se plantează și îngrijește gutuiul japonez, arbustul care stă înflorit 6 luni pe an
arbust gutui japonez

Deși fructele pe care le face gutuiul japonez sunt mult mai mici decât cele pe care le cunoaștem noi, acestea sunt acre și pline de vitamina C, pectină și minerale.

Gutuiul japonez face parte din familiei Rosaceae, familie care cuprinde mai mulți arbuști fructiferi care înfloresc în perioada primăverii. Nu doar că fructele sunt foarte aromate, dar arbustul stă înflorit șase luni pe an.

Așadar, din primăvară, până la finalul lunii octombrie, gutuiul japonez este arbustul decorativ perfect pentru orice curte. Frunzele sunt de culoarea roz și apar în grupuri de câte patru sau șase bucăți.

Frunzele acestui arbust sunt de tip șesilă, însemnând că sunt prinse direct pe ramură. Gutuiul japonez (Chaenomeles japonica) poate fi dirijat, prin tăiere, fie în arbust, fie în tufă sau arbore de mărime mai mică.

arbust decorativ

Gutuiul japonez, rezistență și exunere

Acesta este rezistent la gazele de eșapament, fiind indicat pentru a fi plantat pe lângă bordurile stradale. În ceea ce privește condițiile meteorologice, gutuiul japonez este rezistent la soare.

Arbustul este foate adaptabil, fie că vorbim despre umbră sau soare, rezistând foare bine și la temperaturile scăzute de la sfârșitul iernii, sau a dimineților răcoroase când florile sunt, de obicei, puse în pericol.

În plus, gutuiul japonez este rezistent la secetă, având nevoie de udare doar în perioada primăverii, direct la rădăcină, nu pe frunze sau flori.

Solul preferat de gutuiul japonez este cel cu Ph neutru spre alcalin, un sol care nu reține apa. Fiind foarte rezistent, acest arbust poate crește și pe solurile nisipoase sau argiloase.

Cum se plantează gutuiul japonez

Pentru plantare, se recomandă drajonii de la planta mamă, dar se pot folosi și semințe sau butași tineri, dar doar în perioada primăverii.

În cazul folosirii drajonuui, se sapă până la rădăcină înainte ca arbustul să intre la vegetație, apoi de separă drajonul pentru redirecționarea sevei către înrădăcinare, nu către frunze.

În ceea ce privește fertilizarea, gutuiul japonez nu necesită decât câteva lopeți de gunoi de grajd folosite toamna, pentru a asigura o încorporare naturală pe perioada iernii.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.