APIA

APIA: începe plata ajutor pentru creșterea animalelor

APIA: începe plata ajutor pentru creșterea animalelor
APIA: începe plata ajutor pentru creșterea animalelor

APIA a anunțat că se încep plățile către crescătorii de animale. Banii vin de la bugetul de stat și suma totală autorizată la plată este de 15.471.469,19 lei.

Vor primi bani fermierii, 87 la număr, care au depus cereri în luna iulie 2020. Sumele sunt aferente serviciilor din luna iunie și, dar și pentru trimestrul al II-lea 2020.

Ajutorul de stat se oferă în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.1179/2014.

APIA anunță începerea plăților către fermirii care cresc animale

Prin Hotărârea de Guvern nr. 1179/2014 a fost instituită o schemă de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, pentru perioada 2015-2020, a cărei valoare maximă totală este de 759,25 milioane de lei. Subvențiile se oferă pentru agricultorii care cresc speciile taurine, bubaline, porcine, ecvine, ovine şi caprine. Banii se acordă de la bugetul de stat, prin MADR.

Incep platile APIA pentru crescatorii de animale

Incep platile APIA
pentru crescatorii de animale

Ajutorul de stat se acordă pentru efectuarea serviciilor, astfel:

a) de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii și menținerii registrelor genealogice;

b) de până la 70% din costurile aferente testelor efectuate de terți sau în numele unor terți pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului, cu excepția controalelor efectuate de proprietarul șeptelului și a controalelor de rutină cu privire la calitatea laptelui.

Scopul schemei de ajutor constă în asigurarea sumelor necesare pentru costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic și respectiv testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului. Aici nu intră controalele efectuate de proprietarul şeptelului sau controalelor de rutină cu privire la calitatea laptelui.

Ajutoarele de stat în agricultură, implementate prin APIA, se oferă sub formă de servicii subvenţionate. Acestea sunt oferite microîntreprinderilor, întreprinderilor mici şi mijlocii, respectiv întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin certificat de producător/atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei agricole.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.

    More in APIA