Știri Agricole

Aronia: planta care îți poate oferi 12.000 de euro pe an. Cum se cultivă, când se recoltează și ce beneficii are

Aronia planta care îți poate oferi 12.000 de euro pe an. Cum se cultivă, când se recoltează și ce beneficii are
Aronia planta care îți poate oferi 12.000 de euro pe an. Cum se cultivă, când se recoltează și ce beneficii are

Arbustul cunoscut și sub numele de aronic a intrat de curând pe piața din România. Aronia este înrudit cu mărul, făcând parte din familia Rosaceea, poate crește la temperaturi înalte și este cunoscut pentru beneficiile sale și pentru ușurința cultivării.

Aronia, o plantă plină de vitamine. Beneficiile fructelor

Specialiștii susțin că aronia este un superfruct, fiind foarte bogat în vitamine, acizi orgnanici și antioxidanți. Având atâtea beneficii, producătorii văd fructele de aronia ca pe un leac pentru o viață mai sănătoasă.

Nu doar avantajele unei vieți mai sănătoase i-au îndemnat pe producătorii români și înceapă să planteze acest arbust american, dar și ușurința cultivării, în special în ceea ce privește ușurința cultivării.

Acesta acceptă atât temperaturi înalte, cât și scăzute, începe să facă fructe din al treilea an și poate avea o viață de până la 20 de ani. În plus, aronia nu este pretențios atunci când vine vorba despre sol și este foarte rezistent la boli.

 

Fructele culese la maturitate au un gust dulce-acrișor și se pot folosi la suc, sirop, vin si chiar la dulceață, de prăjituri și smoothie-uri. Atunci când fructele sunt uscate se pot folosi pentru infuzii, dar își păstrează cele mai multe vitamine atunci când sunt crude.

În plus, fructele de aronia sunt foarte apreciate în bucătăria raw vegană.

Cultivarea și recoltarea arbustului Aronia

Plantarea se face toamna târziu sau primăvara devreme și necesită imediat irigare pentru a lăsa rădăcinile să se prindă. Arbuștii necesită un spațiu de 1,5 – 2 metri între ei și 3 metri între rânduri.

Fiind o plantă iubitoare de apă, aronia necesită irigare constantă în perioadele de secetă. În luna iunie va face fructe. Pentru un rezultat cât mai eficient se recomandă fertilizarea cu îngrășăminte azotate.

În ceea ce privește tăierile, acestea sunt necesare pentru o creștere controlată. În fiecare an se evită tăierea tulpinilor noi, dar se vor tăia cele vechi.

Fructele se recoltează începând din luna august, dar, dacă planta este roditoare, se pot recolda până toamna târziu.

 Pentru export, cererea de consum este mare

Deși în România fructele de aronia nu sunt, încă, la mare căutare, pentru export, cererea de consum este foarte mare. La un hectar se obține o producție medie de 8-10 tone. Prețul unui kilogram poate ajunge până la 6 lei.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.