Știri Agricole

Forța de muncă în agricultură lipsește. Un fermier din Buzău e nevoit să angajeze zilieri prin Facebook, în timp ce oamenii din sat preferă să stea la birt

Forța de muncă în agricultură lipsește. Un fermier din Buzău e nevoit să angajeze zilieri prin Facebook, în timp ce oamenii din sat preferă să stea la birt
Forța de muncă în agricultură lipsește. Un fermier din Buzău e nevoit să angajeze zilieri prin Facebook, în timp ce oamenii din sat preferă să stea la birt

Forța de muncă în agricultură se găsește tot mai greu. Fermierii sunt supărați că nu găsesc oameni care să îi ajute să adune recolta, să semene și să îngrijească culturile.

Este și cazul unui buzoian care cultivă fructe de pădure. Cererea este tot mai mare pe piață, astfel că omul are nevoie de ajutor pentru a cultiva și recolta suprafața de 10.000 de metri pătrați plină cu zmeură.

Un fermier din Buzău caută zilieri pentru a culege fructe de pădure

Dănuț Panait cultivă zmeură în spatele casei, unde a plantat butași pe o suprafață de 10.000 de metri pătrați. Anual, face 4.000 de euro per mia de metri pătrați.

„Datorită faptului că am schimbat multe soiuri şi le-am selecţionat pe cele mai bune, acum suntem apreciaţi şi avem comenzi din ce în ce mai mari. Vindem zmeura bio la 50 de lei kilogramul, iar cu 15 lei kilogramul livrăm pentru gemuri, cofetării şi diverse mixturi”, spune Dănuţ Panait, conform infobaragan.ro

Fermierul are și contract cu un lanț de supermarketuri, însă abia abia reușește să adune marfa pentru a o furniza cumpărătorilor.

Locația sa este în Poşta Câlnău, la aproximativ 15 kilometri de municipiul Buzău. Acolo, oamenii preferă să stea la bodegă în loc să munească.

Panait se plânge că oamenii nu vor să munceasc, în vreme ce oamenii se plâng că e treabă multă pe bani puțini.

„De ce nu găseşte muncitori? Pentru că nu dă bani. Ce să faci cu 100 de lei? De-aia au plecat toţi băieţii peste graniţă. Tot tineretul e plecat. Eu m-aş duce la zmeură dacă îmi dă măcar 150 de lei pe zi, cu mâncarea lui, băutură, ţigări”, spune Marian „Albanezu“, pentru publicația infobaragan.ro

Forță de muncă în agricultură căutată pe Facebook

Pentru că nu s-a putut baza pe oamenii de la e din sat, fermierul Dănuţ Panait a pus anunț pe Facebook. Angajează 7 zilieri pentru cules zmeură, alături de care lucreză cot la cot.

Agricultorul spune că cei muncitori ajung că câștige de la 800 de euro până la peste 1000 de euro pe lună. Începătorii primesc 10 lei pe oră pentru culez fructe de pădure.

Activitatea este destul de dificilă, pentru că necesită multă răbdare. Se culeg între unul și două kilograme într-o oră de muncă. Zmeura trebuie culeasă în lunile iunie-august, când sunt roșii și roz, destul de mici, pentru a nse strivi.

Programul la ferma lui Dănuţ Panait este de de la ora 8.00 până la 17.00 și se poate lucra și mai mult pentru a câștiga o sumă în plus de bani.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.