Cum se mănâncă papaya. Beneficii și compoziție nutritivă

13.09.2021
Cum se mănâncă papaya. Beneficii și compoziție nutritivă

Fructul exotic papaya mai este cunoscut și sub numele de mamao, pepene de copac, sau lechoza, fiind originar din Mexicul de sud, America Centrală și nordul Americii de Sud.

Papaya este fructul arborelui Carica papaya, un arbore de dimensiuni mici, fără ramuri. Fructele sunt lungi de 15–45 cm și late de 10–30 cm în diametru.

Beneficii și compoziție nutritivă papaya

Fructul este bogat într-o enzimă numită papaină, des utilizată pentru frăgezirea cărnurilor și a altor produse, dar comercializată și sub formă de tablete ca un remediu pentru probleme digestive.

Nu doar pulpa fructului este comestibilă, ci și semințele negre care au gust iute, fiind adeseori măcinate și folosite ca înlocuitor pentru piperul negru. În 100 de grame de papaya, regăsim:

  • 39 de calorii
  • 9g (din care 2 g de fibre) de carbohidrați
  • 0,6g de proteine și grăsimi
  • 250mg de potasiu
  • 60mg de vitamina C
  • 1000 UI de vitamina A
  • 276mcg de betacaroten

Cum se mănâncă papaya. Beneficii și compoziție nutritivă

Cum se mănâncă papaya

Primul pas pentru a descoperi un papaya bun și copt este atenția acordată culorii acestui fruct. Pentru a vă asigura că este copt, căutați bucățile de culoare galben, până la oranj-roșu.

Fructele care au pete verzi pe coajă se vor coace foarte repede. De asemenea, un alt semn este coaja ușor moale, care nu opune rezinstență atunci când apăsați ușor cu degetele pe ea.

Papaya nu trebuie să fie moale în zona tijei și nici să aibă coaja mucegăită. Tot în zona tijei, fructul trebuie să emane un miros dulceag. Dacă acest miros nu există, atunci fructul nu este destul de copt.

Fructele deja coapte se pot ține la frigider, iar cele verzi la temperatura camerei. Din papaya se consumă pulpa, fie în stare proaspătă, fie în smoothie-uri, alături de alte fructe sau în formă de suc.

Papaya mai poate fi folosit și ca salsa pentru preparatele cu somon la grătar, alături de ananas, ceapă, usturoi și suc de lămâie, puse la blender cu sare și piper.

O altă modalitate de a folosi papaya este în salată, alături de creveți la grătar sau în salată de fructe.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *