Petunia este o plantă decorativă perenă, extrem de apreciată pentru culorile sale vii. Deși nu este rezistentă la temperaturile scăzute, petuniile se pot replanta foarte ușor, în fiecare primăvară, pentru a avea, în sezonul cald, o multitudine de flori colorate și vibrante.

Sfaturi de îngrijire pentru petunii

Încă de la începutul lunii martie, petuniile se pot planta în ghivece și jardiniere, și se pot așeza pe terase sau balcoane. Zonele luminoase sunt preferatele lor, fără a le așeza în lumina directă a soarelui care le poate arde florile și frunzele în zilele caniculare.

Astfel, locul optim este acolo unde primește și soare și umbră, însă, în zilele când temperatura depășește 35 de grade Celsius, ar fi cel mai bine să stea la umbră.

Petuniilor le place foarte mult apa, iar, în zilele de plină vară pot fi fi udate și de două ori pe zi. Atunci când nu mai au apă, florile se lasă, fiind primul semn că trebuie udate. Pentru a avea flori frumoase și sănătoase, trebuie să țineți cont de acest factor.

Unul dintre cele mai importante sfaturi este legat de eliminarea florilor ofilite. Făcând constant acest lucru, veți avea parte mereu de flori noi, proaspete. Atunci când nu faceți acest lucru, petuniile nu mai înfloresc. În plus, puteți să o stimulați cu ajutorul îngrășămintelor de specialitate.

Cum se înmulțesc petuniile

Atât plantele tinere, cât și cele mature trebuie ciupite. În cazul plantelor tinere, ciupirea trebuie făcută atunci când ramurile ating 10-20cm, pentru a permite ramnificarea. Când planta este adultă, cu ramuri peste 30-40cm, ciupirea se face la jumătatea ramurilor. Dacă planta înflorește doar spre vârfuri, atunci una din două ramuri trebuie tăiată, astfel va produce mai multe flori.

Nu uitați să rotiți ghiveciul atunci când florile primesc soare doar dintr-o parte, astfel veți stimula înflorirea uniformă.

Cei mai cunoscuți hibrizi de petunii sunt:

  • Gradiflora: Petunii drepte, cu flori mari
  • Multiflora: Tot petunii verticale, dar cu mai multe flori decat cele de sus
  • Surfina: Petunii taratoare, ce rezista la vremea rea. Sunt perfecte pentru ghivece suspendate.

Cum se înmulțesc petuniile prin butași:

Se taie 5-6 butași folosind o foarfecă de specialitate, eliminând frunzele inferioare și bobocii. Butașii se pun într-un vas cu apă sau în sol afânat și umed pentru înrădăcinare.

Butașii se plantează în sol la adâncime de doi centimetri și se acoperă cu folie. Astfel, planta va fi mai sănătoasă și va avea mai multe floi.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.