Dracena este o plantă care cuprinde mai bine de 120 de specii de arbuști cu aspect de tufă, majoritatea fiind originare din Africa, însă există variante originare din Australia, Asia și America Centrală.
În România, Dracena sunt flori de apartament, crescute la ghiveci, foarte populare datorită procesului de îngrijire simplist. Frunzele plantei sunt lungi, cu linii longitudinale de culoare albă.
Dintre cele mai cunoscute specii, regăsim: Dracaena deremensis, Dracaena fragrans, Dracaena marginata, Dracaena sanderiana (cunoscută și sub numele de “lucky bamboo”) și Dracaena reflexa, specie din India, cu frunze lungi care au marginile galbene.
Factori de mediu
Dracena este o plantă care se îngrijește ușor, însă are nevoie de câteva condiții care vor asigura prosperitatea plantei:
Lumina – deși planta trebuie așezată la un loc luminos, este necesar să aveți grijă ca razele directe ale soarelui să nu îi ardă frunzele. Cel mai optim spațiu ar fi la o distanță de cel puțin un metru de o fereastră cu orientare sudică.
Temperatura – în primul rând, floarea nu rezistă latemperaturi mai mici de 10 – 12 grade Celsius, iar temperatura optimă este de 22 de grade Celsius. Unele specii, asemenea Dracena marginata și Dracena sanderiana au nevoie și un spațiu foarte călduros în perioada iernii.
Gradul de umiditate al aerului – planta are nevoie de un grad de umiditate mai crescut al aerului, așa că este necesar să îi pulverizați frunzele cu apă în fiecare zi. O altă variantă des întâlnită este așezarea ghiveciului pe o farfurie cu pietris umed.
Substratul optim – este important ca substratul plantei să permită o bună drenare a apei, așa că poate fi obținut amestecul de din turbă, pământ de grădină și nisip, în părți egale. Specialiștii recomandă folosirea unui strat de pietriș la baza ghiveciului pentru a asigura drenarea apei.
Îngrijire Dracena
Cantitatea de apă necesară plantei diferă în funcție de temperatura camerei și gradul de umiditate, însă, în general, are nevoie de apă o dată la 5 – 7 zile. Ceea ce este important, este să nu ținem substratul solului uscat foarte mult timp.
Pentru procesul de fertilizare, se pot aplica îngrășăminte lichide speciale pentru plante cu frunze verzi. Specialiștii recomandă ca substratul de la suprafață să fie înlocuit o dată pe an.
În ceea ce privește trasplantarea, acest proces trebuie făcut doar dacă rădăcinile plantei au umplut ghiveciului, ceea ce se întâmplă la distanță de cel puțin doi ani.
Înmulțirea se realizează din butași proveniți din creșterile terminale sau de la baza tulpinii, pe cale vegetativă. Pentru înrădăcinare, butașii au nevoie de un grad crescut de umiditate și de temperaturi calde.
De asemenea, planta se poate înmulți și prin bucăți de tulpini cu dimensiunea de 15 cm, care să prezinte cel puțin două perechi de frunze.
Sfaturi de la specialiști:
Frunzele bazale se vor îngălbeni atunci când planta ajunge la maturitate. În cazul în care fenomenul apare mai devreme, este un semn că planta fie a fost udată prea des, fie a trăit într-un mediu mult prea umed.
În timpul iernii, planta nu trebuie udată în exces și nu trebuie să trăiască într-o cameră cu temperaturi scăzute. Dracena poate trăi între 5 și 15 ani.