Dafinul este o plantă originară din zona Mediteraneeană care a fost folosită de secole pentru bucătărie și medicină.
Cum se obține uleiul de foi de dafin
Veți avea nevoie de:
- o cratiță
- ulei de măsline
- o linguriță de oregano uscat
- o linguriță de piper negru măcinat
- 2 frunze de dafin
- un sfert de linguriță de piper cayenne (opțional)
- un borcan
Frunzele de dafin se zdrobesc pentru a le elibera mirosurile, apoi se amestecă cu uleiul și se pun pe foc, la foc mic, timp de aproximativ jumătate de oră. Se pun și celelalte ingrediente și se omogenizează bine.
Se transferă uleiul într-un borcan care se închide ermetic și se depozitează într-un loc întunecos și răcoros. Se poate folosi timp de 6 luni.
La ce se poate utiliza uleiul de foi de dafin
Acest ulei se poate folosi în gastronomie, ca remediu natural pentru durerile de cap sau alte afecțiuni, însă, cea mai cunoscută întrebuințare a sa este aromaterapia.
Uleiul esențial are proprietăți calmante și vindecătoare care își fac efectul atunci când este folosit într-un difusor sau chiar mirosind recipientul.
În plus, uleiul esențial de foi de dafin poate fi folosit și la masarea zonelor dureroare, pentru a elibera tensiunile musculare sau durerile de cap.
Un alt mod de utilizare a uleiului de foi de dafin este pentru curățenie, având proprietăți antibacteriene și antifungice, dar și un miros extrem de plăcut. Astfel, poate fi folosit pentru ștergerea și dezinfectarea suprafețelor, eliminând bacteriile. Mai mult, se pot adăuga câteva picături în mașina de spălat pentru a reda hainelor un miros proaspăt.
Cum se poate consuma uleiul de foi de dafin
Acest ulei are un gust foarte puternic, așa că se recomandă diluarea cu apă înainte de consum. Acesta se poate adăuga în apă, ceai sau suc, în cantități mici, având multe beneficii pentru organim: reduce inflamația și durerea, îmbunătățește digestia, reduce stresul și anxietatea și întărește sistemul imunitar.