80% din totalul de zahăr global provine de la trestiile de zahăr cultivate în zonele tropicale și subtropicale, pe când restul de 20% provine de la culturile de sfeclă de zahăr din zonele temperate.

În anul agricol 2022/2023, se așteaptă ca producția totală de zahăr să fie de 182 de milioane de tone, cu 1,7 de tone mai mult decât anul trecut.

Topul statelor producătoare de zahăr

Printre cele mai importante state producătoare de zahăr, regăsim, în ordine, Brazilia, India, Thailanda, China și Statele Unite ale Americii.

Brazilia

Vremea favorabilă din Brazilia va crește producția totală a zahărului în sezonul agricol 2022/2023 cu un milion de tone. Astfel, Brazilia este pe primul loc în topul producătorilor de zahăr, în special datorită faptului că a trecut de la producția de etanol la cea de zahăr.

India

India nu este departe de Brazilia în topul producătorilor, fiind pe primul loc în 2020. În plus, India este și cea mai mare consumatoare țară de zahăr din lume, folosind 29 de milioane de tone de zahăr pe an. În India se produce 15% din totalul de zahăr al lumii pe an.

Thailanda

Una dintre cele mai importante culturi agricole din Thailanda este trestia de zahăr, iar țara se recuperează după o secetă care le-a afectat foarte tare culturile în anul agricol 2020-2021. În acest sezon, este așteptat ca producția să atingă 10.5 milioane de tone.

Deși nu este cea mai mare țară producătoare, Thailanda este pe locul 2 în topul exporturilor de zahăr, după Brazilia.

Producătorii chinezi nu vor să scadă prețul zahărului de export

China

Deși este o mare producătoare de zahăr, China nu este și o mare exportatoare de zahăr. Acest fapt este cauzat de două situații. Una dintre ele este legată de consumul intens al populației, existând cereri mari pe piața internă. În al doilea rând, guvernul chinez încurajează producătorii chinezi și nu acceptă să scadă prețul zahărului la export.

Statele Unite ale Americii

În sezonul curent, se așteaptă ca Statele Unite ale Americii să producă aproximativ 8,2 milioane de tone de zahăr, ceea ce plasează statul pe locul 5. Spre deosebire de alte țări, în Statele Unite ale Americii se produce și trestie și sfeclă de zahăr.

Totuși, cele mai mari venituri vin din altă cultură în America: porumbul. În 2020, în acest stat s-au produs 7,8 milioane de tone de sirop de porumb. Siropul de porumb este adesea folosit ca un substitut pentru zahăr în băuturi, lactate și alte industrii cu alimente procesate.

Uniunea Europeană

În Uniunea Europeană, se așteaptă să se producă, în sezonul agricol 2022/2023, 16,3 milioane de tone de zahăr. În statele din Uniunea Europeană se produc mai degrabă culturi de sfeclă de zahăr, iar cele mai mari țări producătoare sunt Franța, Belgia, Olanda, Germania și Polonia.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

  You may also like

  1 Comment

  1. Mi-a fost un articol foarte util si pot spune ca este foarte bine strcturat si direct.

  Leave a reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  More in Agromedia