Dulceața de soc este una dintre cele mai speciale dulcețuri, având un gust rafinat și acrișor. Fructele de soc sunt destul de sensibile, așa că trebuie culese la finalul lunii iulie, începutul lunii august. Acestea conțin zaharuri, proteine, potasiu, vitaminele A, B, C și alte elemente nutritive.
Rețetă – dulceață de soc
Ingrediente necesare:
- un kilogram fructe de soc
- 750 g zahăr
- 60 ml apă
- zeama de la o lămâie
- jumătate de păstaie de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat
Pregătirea fructelor
Fructele de soc se culeg atunci când sunt coapte, având culoarea mov închis sau negre. Cele verzi sau uscate se îndepărtează. Fructele se spală în mai multe ape, apoi se lasă la scurs.
Pentru ca fructele să rămână întregi, mai ales ținând cont de faptul că sunt mici și când sunt crude, este necesară prepararea unui sirop pentru a topi zahărul foarte bine.
M0d de preparare
Așadar, într-o cratiță antiaderentă se pune zahărul, apa, vanilia și zeama de lămâie, la foc potrivit, timp de cinci minute. Atunci când zahărul este topit uniform, însă fără a se carameliza, se adaugă și fructele și se amestecă încet pentru a nu le zdrobi.
Fructele de soc se vor fierbe bine, așa că, după ce dulceața începe să clocotească, mai trebuie lăsată 3-4 minute. Cratița se acoperă cu o cârpă udată cu apă rece și stoarsă bine, urmând să se lasă la răcit peste noapte.
Dacă siropul are o consistență prea lichidă, atunci puteți scote fructele și puteți repeta procesul. Siropul se lasă pe foc timp de cinci minute, apoi se adaugă și fructele și se mai lasă încă trei minute.
Dulceața se pune în borcane sterilizate după ce s-a răcit și se depozitează într-un loc răcoros și umbros.
Dulceața de soc – beneficii
Cu ajutorul fructelor de soc se pot face dulcețuri, gemuri, siropuri, must sau vin. Florile de soc sunt ingredientul principal pentru băutura copilăriei – mult iubita și benefica socată.
Dulceața de soc este un adevărat medicament, însă trebuie consumată în cantități limitate. Doza recomandată este de maxim 3 lingurițe pe zi. Aceasta protejează sistemul imunitar și este recomandă în perioada gripelor și a răcelilor.
Dulceața de soc este un diuretiv natural, având efect laxativ.
De asemenea, protejează sistemul respirator și are efecte benefice asupra pielii.