Îngrășămintele pentru plante sunt o completare perfectă îngrijirilor pe care trebuie să le acordăm solului. Un îngrășământ de plante este cel care va oferi plantelor elementele care le sunt necesare și care au fost epuizate de plantările precedente.

Aportul de îngrășământ este un lucru esențial pentru a asigura buna lor dezvoltare și o stare bună de sănătate. Dar, este foarte important să alegi așa cum trebuie cel mai bun îngrășământ pentru plante de aici.

 Plantele fertilizate sunt mai rezistente, vor avea o mai bună creștere, dar și flori sau fructe mai generoase.

Diferitele tipuri de îngrășământ

Îngrășământul chimic. Acest tip de îngrășământ, care mai este numit și mineral, este constituit în principal din trei elemente:

  • Azotul, care va favoriza dezvoltarea tijelor și a frunzelor, deci participă la buna derulare a fotosintezei.
  • Acționează asupra formării rădăcinilor și tijelor, dar și asupra procesului de fecundație, deci și asupra floriilor și fructelor
  • Rolul său este de a întări sistemul natural de protecție sau de apărare al vegetalelor contra maladiilor, paraziților, înghețului sau secetei. Este important și pentru dezvoltarea florilor și a fructelor, pentru savoare mai ales.

Există și îngrășământ universal, adaptat și echilibrat tuturor tipurilor de vegetale. Dar și specifice, care se potrivesc doar anumitor tipuri de plante sau vegetale.

Se pot regăsi sub mai multe forme: lichid, sub formă de granule, cu difuzie lentă, sub formă de batoane…

Îngrășământul organic. Este cel mai adesea, un tip de îngrășământ cu o descompunere mai lentă care va aduce plantelor elementele nutritive pe care le conțin, puțin câte puțin.

Cum se alege însă tipul de îngrășământ?

În funcție de perioadă. Toamna sau iarna va trebui să se privilegieze un îngrășământ organic care nu se va descompune atât de repede, dar care este complet și care hrănește foarte bine solul. Dar, primăvara sau vara va trebui să se privilegieze un tip de îngrășământ cu eliberare mai rapidă.

Perioada de creștere sau de dezvoltare este și ea importantă pentru a ști ce tip de îngrășământ trebuie să fie utilizat.

La plantare, este nevoie de un îngrășământ bogat în azot și fosfor care va permite plantelor să aibă cel mai bun debut. Dar, și un îngrășământ organic care va stimula rapid creșterea sau un compost. În ceea ce privește cel chimic, va trebui să se aleagă cel cu o eliberare lentă. Este nevoie și de unul specific pentru plantele care sunt mai gurmande sau care au nevoi mai speciale.

De exemplu, îngrășământul pentru trandafiri are o acțiune prelungită și este cea mai bună alegere pentru arbuștii care sunt mai gurmanzi.

În funcție de plante. Plantele vivace cu flori, trandafirii au nevoie de foarte mult fosfor pentru a înflori din abundență. Tipurile de îngrășăminte pentru flori și pentru arbuștii cu flori susțin creșterea și înflorirea tuturor tipurilor de flori sau de plante.

Ține cont de faptul că îngrășământul universal se potrivește atât arbuștilor, cât și plantelor vivace, anuale, legumelor din grădină, cât și fructelor.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.