Cultura de lavandă poate fi profitabilă pentru agricultori, fie că aceștia vor să vândă planta în sine, fie că doresc să obțină produse din lavandă. Această cultură poate fi obținută atât pe câmp, dar și în grădină, într-un spațiu mai mic. Lavanda face parte din familia mentei, Lamiaceae și își are originea în Mediterană, Orientul Mijlociu și India.
Soiuri de lavandă potrivite
Soiurile de lavandă sunt diferite în funcție de solul pe care urmează să fie cultivate, dar și de scopul utilizării. Spre exemplu, soiurile sunt diferite în cazul în care vreți să vindeți butași, sau să produceți ulei. Lavanda se regăsește în 47 de specii, iar cea mai potrivită pentru clima temperată este Lavanda angustifolia.
Soiul Munstead este o varietate a Lavanda angustifolia și nu este rezistent la îngheț. Plantele pot crește până la înălțimea de 50cm, cu flori colorate în violet strident și miros puternic. Astfel, acest soi poate fi utilizat în zonele țării în care iarna este mai blândă. De asemenea, este recomandat persoanelor care vor să vândă butași, putând să producă anual sute de tulpini care vor ajunge butași destinați vânzării.
Un soi potrivit climei din România este Grosso, mai rezistent la îngheț. Soiul este o încrucișare între Lavanda Angustifolia și Lavanda Latifolia, producând plante mari. Este foarte potrivit pentru doritorii producțiilor de ulei, destinate atât medicinei, cât și industriei cosmetice.
Cel mai potrivit soi pentru industria culinară este Buena Vista, având un miros puternic. Acest soi înflorește de două ori pe sezon și are un gust aromat și dulce.
Factorii de mediu necesari pentru cultura de lavandă
Factorii de mediu sunt reprezentați de condițiile optime pentru o cultură de lavandă productivă, îndelungată și calitativă. Aceștia sunt:
Solul – solul optim pentru plantarea lavandei este format din 45% minerale (nisip, nămol și argilă), 5% materie organică și 50% spațiu poros (oxigen și apă). Solul trebuie să aibă pH de aproximativ 7.0 și să fie foarte bine drenat. Pentru a ajunge la pH-ul optim, vă puteți folosi de lămâie, în cazul în care este prea acid și de sulf dacă este prea alcalin. Pentru a asigura un drenaj bun al solului, puteți adăuga nisip și pietriș în sol, înainte de plantare.
Clima – lavanda are nevoie de soare pentru cel puțin 6-8 ore pe zi și, preferabil, de temperaturi calde. Datorită provenienței plantei, temperaturile optime sunt cuprinse între 20 și 30 de grade în timpul verii, cu ierni blânde. Deși unele soiuri sunt mai optime pentru iernile mai geroase, un factor important este umiditatea. Lavanda nu tolerează un grad de umiditate crescut.
Sfaturi de plantare
Plantele se așează în rânduri, la distanță de 40-65 de centimetri, fie că folosim semințe, fie că folosim butași. Distanța dintre rânduri poate fi cuprinsă între 120 și 150cm, în funcție de climă și gradul de umiditate. Spre exemplu, dacă va fi plantată la altitudini mai mari, atunci distanța dintre rânduri trebuie să fie mai mică, pentru a o proteja de vânt. Dacă gradul de umiditate este mare, atunci lavanda se plantează la o distanță mai mare pentru a permite aerisirea corespunzătoare.
Cum se întreține cultura de lavandă
Lucrările de întreținere a culturii de lavandă constau în:
Udare – în primii doi ani de la plantare, lavanda va avea nevoie de mai multă apă. După această perioadă, în cazul în care precipitațiile anuale depășesc 450 de milimetri pe metru pătrat, atunci nu mai este necesară udarea. Totuși, în zonele mai secetoase, este indicată utilizarea unui sistem de irigații care urmează a fi folosit de 3,4 ori în sezonul cald. Desigur, irigarea prin picurare este cea mai bună opțiune, pentru a nu deteriora florile și pentru a nu permite rădăcinilor să putrezească.
Tăieri de întreținere – lucrările de tăiere se efectuează începând cu primul sezon de creștere, pentru a permite dezvoltarea corespunzătoare a plantei. Apoi, se efectuează tăieri o dată pe an.
Recoltarea – acest proces are loc vara, atunci când mugurii plantei s-au format, dar nu s-au deschis în întregime. Ziua de recoltare trebuie să fie însorită și fără vânt, pentru a nu pierde din calitatea produsului, în special în ceea ce privește lavanda crescută pentru ulei.