Plantarea și îngrijirea lămâiului la ghiveci nu sunt lucrări ușoare. Lămâile sunt nelipsite din bucătăria gospodinelor, fie că sunt folosite ca dressing pentru salate, fie pentru sucul plin de vitamine. Tocmai de aceea, în cazul în care doriți să plantați lămâi acasă, trebuie să țineți cont de câteva sfaturi esențiale pentru a avea fructele delicioase acasă.
În primul rând, lămâiul va avea nevoie de multă lumină și multă căldură, motiv pentru care nu poate fi plantat decât în ghiveci, urmând să stea în casă. Acesta nu ar supraviețui temperaturilor scăzute. Desigur, în mediul natural, lămâiul poate ajunge la șase metri înălțime, însă are nevoie de o perioadă lungă pentru a face rod.
Plantarea lămâiului
Specialiștii recomandă alegerea unui soi pitic, ușor de întreținut în casă și care rodește destul de repede. Printre acestea, regăsim soiul pitic Meyer, o încrucișare între lămâi și mandarin. Fructele acestui soi vor fi ușor mai dulci și picante. O altă variantă este soiul Ponderosa, o combinație între lămâi și alte citrice, sau chiar soiul pitic roz care are fructe galben-verzui și suc rozaliu.
De asemenea, este important de știut că lămâii plantați din semințe nu au șanse prea mari de rodire, având nevoie de altoire. În ceea ce privește plantarea cu butași, există șanse ca lămâiul să rodească, însă procesul este dificil și lung. În plus, acești lămâi sunt foarte vulnerabili la boli, existând șansa să nu facă fructe niciodată. Lămâii cumpărați din pepinieră, la vârsta de aproximativ trei ani sunt cei care vor face rod atunci când sunt îngrijiți corespunzător. Aceștia nu vor depăși înălțimea de un metru.
Alegerea ghiveciului
Ghiveciul este foarte important pentru lămâi. În primul rând, ghiveciul trebuie să aibă o mărime potrivită. În cazul în care este prea mare, atunci există șansa de a uda planta prea mult. În timp, ghveciul trebuie schimbat. Materialul ghiveciului nu este foarte important, însă culoarea acestuia este. Lămâiul are nevoie de multă lumină, așa că se recomandă ghivecele deschise la culoare, cu găuri, pentru a se scurge apa în exces.
Rădăcinile lămâiului au nevoie de mult oxiden, așa că este important ca apa în exces să aibă pe unde să se scurgă. De asemenea, solul, în momentul plantării, trebuie să fie umed. Se acoperă bine rădăcina cu pământ, lăsând câțiva centimetri în partea superioară a ghiveciului pentru udare, solul în permanență umed fiind vital.
Factorii de mediu
În ceea ce privește cei mai importanți factori de mediu, lumina și temperatura, aceștia nu trebuie deloc ignorați. Ghiveciul trebuie orientat către sud sau sud-vest, fiind în permanență expus luminii. De asemenea, lămâiul are nevoie de căldură, temperatura optimă fiind de 18 grade Celsius. Ar fi ideal ca această temperatură să fie constantă.
Totuși, lămâiul nu tolerează căldura în exces, așa că nu trebuie așezat nici lângă o sursă de căldură, asemenea caloriferului, nici în dreptul aerului condiționat. În perioada sezonului cald, lămâiul poate fi mutat afară, însă mutarea trebuie să se facă progresiv pentru a se obișnui cu noul mediu.
În ceea ce privește udarea, acest proces este foarte important. După plantare, lămâiul nu se mai udă până când se usucă primii trei centimetri ai solului.
În timpului verii, în special dacă ghiveciul este afară, este important ca lămâiul să fie udat zilnic, asigurându-vă că apa iese prin găurile de scurgere. Astfel, veți ști că ați folosit cantitatea optimă de apă și că aceasta nu va rămâne la rădăcina plantei.