Trucuri și sfaturi

Cum să cultivi dafin acasă. Sfaturi de plantare și îngrijire

Dafinul are denumirea oficială de Laurus Nobilis și denumirea populară de laur. Acest arbust este originar de Orientul Mijlociu, însă se regăsește în majoritatea zonelor mediteraneene. Dafinul a devenit un condiment de neînlocuit în bucătăria românească și, din fericire, se poate adapta la condițiile de mediu foarte ușor.

Astfel, dafinul se regăsește din ce în ce mai des în grădinile românilor, iar mirosul specific este apreciat și folosit în multe preparate tradiționale. În plus, dafinul este considerat gardianul sufletului și se spune că protejează spațiul în care este cultivat.

Factori de mediu optimi pentru cultivarea dafinului

Locul cultivării

Dafinul are nevoie de o zonă semiumbroasă, așa că este indicat să se planteze într-un spațiu luminos în prima parte a zilei și umbros în a doua. În plus, dacă este plantat lângă ușile sau ferestrele casei, atunci când este înflorit va emana un miros superb.

Solul

Dafinul preferă un sol afânat și bine drenat. În cazul în care terenul pe care doriți să plantați dafinul nu dispune de un astfel de sol, puteți să adăugați un strat de nisip și unul de compost. Plantarea trebuie să se facă într-o groapă cât mai mare, plină de nutrienți, de nisip, compost și pământ. După plantare, dafinul se udă, pământul se presează ușor și apoi se udă iar.

Sfaturi de îngrijire

Unul dintre cele mai mari necesități ale dafinului este solul bine drenat. În cazul în care acest lucru este deja bifat, atunci trebuie să acordați atenție udării pe timpul verii. În sezonul cald, dafinul trebuie udat zilnic. Fiind ușor de întreținut, dafinul își poate păstra frunzele în toate anotimpurile. În caz contrar, arbustul are nevoie de nutrienți, curățare sau tratamente.

Cum să cultivi dafin acasă. Sfaturi de plantare și îngrijire

Arbustul trebuie tăiat periodic, folosindu-ne de instrumente specifice, bine ascuțite și sterilizate. Frunzele pot fi folosite la mâncare. În timpul iernii, dafinul trebuie învelit cu o folie termică specială, pentru a-l feri de temperaturile scăzute. În caz contrar, acesta nu va rezista.

Înmulțire dafin

De cele mai multe ori, înmulțirea dafinului se realizează cu ajutorul butașilor de vârf și fragmentelor de lăstari semilemnificați. Totuși, procesul de înrădăcinare va fi de lungă durată, în jur de trei luni, și necesită stimulenți rizogeni.

Pentru ca dafinul să prindă rădăcini, va avea nevoie de o temperatură de 22–24 °C în atmosfera, 25–27 °C în substrat, 85–90 % umiditatea atmosferică și de un amestec de turbă și perlit, în părți egale. În cazul în care doriți să folosiți semnințe, atunci trebuie să vă așteptați la o creștere mult mai lentă.

După ce butașii au fost plantați în ghivece, aceștia au nevoie de 1-2 ciupiri, pentru ca plantele să se ramnifice. În plus, plantele tinere trebuie stropite cu retardanți de creștere în perioada primăverii, în 2-3 etape. Transplantarea se efectuează tot în perioada verii, la o distanță de 2-4 ani, în funcție de creșterea plantelor. În cadrul acestui proces, se va folosi un amestec de pământ bogat în mraniță foarte bine descompusă.

Beneficiile frunzelor de dafin

Frunzele de dafin aduc multe beneficii organismului uman. Printre acestea, regăsim îmbunătățirea digestiei, ameliorarea afecțiunilor respiratorii, îmbunătățirea sănătății inimii datorită conținutului de acid cafeic.

Frunzele de dafin pot fi folosite și pentru a ține insectele la distanță, datorită conținutului de acid lauric. Cu ajutorul frunzelor de dafin și a uleiului vegetal se poate prepara o pastă care se poate aplica pe piele.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    2 Comments

    1. Cum pot intra in posesia unui pui de Dafin ?

    2. Incercati pe OLX

    Comments are closed.