Ananasul face parte din familia Bromeliaceae și este originar din America Centrală și America de Sud. Speciile de ananas sunt destinate atât consumului, cât și ca plante decorative. Ananasul este un fruct delicios care aduce multe beneficii organismului uman. Deși poate părea un proces complicat, cultivarea ananasului acasă necesită, în primul rând, răbdare. În schimb, procesul în sine nu este deloc anevoios, această plantă neavând nevoie de un tratament extrem de special.
În Europa, ananasul a fost adus de Cristofor Columb în anul 1493, descriindu-l ca “pinul indienilor”, de aici și denumirea din engleză “pineapple”.
Cultivarea ananasului acasă
Pentru a cultiva ananasul acasă, vei avea nevoie de un ananas cu frunze verzi, copt bine, însă nu prea moale. Un astfel de fruct maro sau moale nu va putea fi cultivat. Este recomandată folosirea ananașilor ecologici pentru a evita folosirea fructelor tratate cu pesticide. Țepii acestuia trebuie să fie deschiși la culoare și nu trebuie să aibă gândaci.
Pentru a planta ananasul, vei avea nevoie de coroana de frunze a acestuia care trebuie ruptă, de preferință cu mâna, pentru a păstra rădăcina ananasului. Urmează să îndepărtăm fructul rămas pe coroană. Această parte ttrebuie să fie curată pentru că de aici vor crește următoarele rădăcini.
Coroana ananasului trebuie pusă într-un borcan încăpător cu apă, eventual un recipient lunguieț în care coroana să aibă loc. Timp de trei săptămâni, ananasul trebuie ținut la lumină și într-un loc călduros, iar apa trebuie schimbată în fiecare zi. Rădăcinile ananasulu se vor dezvolta după două luni.
După ce ananasul crește rădăcini puternice, acesta poate fi mutat într-un ghiveci, însă de lut, nu de plastic. La fundul ghiveciului trebuie să adăugăm pietriș pentru a asigura plantei o drenare corespunzătoare. Ananasul nu are nevoie de sol special, ci de puțină umiditate și de un spațiu luminos, însă nu în exces. Planta trebuie udată de două ori pe săptămână.
În perioada sezonului rece, planta nu va mai crește, iar frunzele îi vor cădea. Însă, vara, ananasul se va dezvolta din plin. După aproximativ un an, vă puteți aștepta și la fructe!
Beneficiile ananasului
Ananasul este o sursă importantă de vitamina C, asigurând 130% din necesarul zilnic. Fructul conține multe fibre, ajutând la eliminarea toxinelor și prevenind constipația, dar și fitonutrienți, potasiu, magneziu, mangan, fier, acid folic, antioxidanți, calciu, glucide și vitaminele C, B1, B5 și B6.
Conținutul ridicat de calciu și mangan ajută la fortificarea oaselor, fiind de mare ajutor în special atunci când sunt fracturate, ajutând la regenerare. Beta-carotenul din ananas ajută la prevenirea bolilor oculare cauzate de bătrânețe. Cu ajutorul conținutului de potasiu, ananasul protejează vasele sanguine împotriva stresului și a tensiunii. Ananasul contribuie la accelerarea metabolismului și la arderea grăsimilor.
Acest fruct nu conține grăsimi și nici colesterol, însă este bogat în zahăr, așa că nu se recomandă consumul în exces. 100 de grade de ananas conțin 50 de calorii.