O orhidee rară și protejată prin lege a înflorit în Parcul Natural Putna Vrancea. Frumoasa floare a fost fotografiată de Romsilva, anunțul fiind făcut pe site-ul oficial. Orhideea poartă numele de Papucul Doamnei, iar înflorirea acesteia este un prilej de mare bucurie pentru pasionații de floră din România.
Orhideea înflorește doar în anumite condiții
Fiind o floare extrem de rară, Papucul Doamnei are nevoie de condiții foarte stricte pentru a înflori, începând de la locul creșterii, până la condițiile de umiditate.
„Imagini frumoase cu o plantă foarte rară, Papucul Doamnei, care a înflorit în pădurile din Parcul Natural Putna Vrancea. Papucul Doamnei (Cypripedium calceolus) este o orhidee sălbatică, protejată la nivel european, precum și în România începând cu anul 1938”, se comunică de către specialiștii Romsilva.
Papucul Doamnei poate crește până la 80 de centimetri, fiind o floare protejată la nivel european. Parcul Natural Putna are o suprafață de peste 38.000 de hectare și este situat în județul Vrancea. Din această suprafață, peste 33.600 de hectare sunt acoperite de păduri.
„Această floare deosebită are o înălțime de până la 80 de centimetri, frunze late, ovale și flori mari la care petala inferioară este transformată într-un fel de „vas” de culoare galben intens, iar cele laterale şi cea superioară sunt mai înguste şi de culoare roșu închis sau brună. Înflorește în poienile din păduri din zonele de deal și munte, în zone cu multă umiditate”, declară reprezentanții Romsilva.
Alte specii de plante rare în România
În România se regăsesc multe specii de plante rare, în special la poalele Carpaților. Deși multe dintre acestea au fost distruse de mâna omului, există câteva flori rare care surprind prin frumusețea și unicitatea lor. Una dintre aceste flori este Floarea de colț, denumită și Floarea Reginei sau siminicul, o plantă rară și delicată. Floarea de colț crește în zona Carpaților, în special pe formațiunile calcaroase din Munții Rodnei, Rarău, Ceahlău, Cicuaș, Făgăraș, Bucegi sau Retezat.
O altă floare extrem de rară este laleaua pestriță, o specie unică în România, cu un habitat extins, în Oltenia de nord și anumite regiuni din Transilvania și Banat. Această floare este una dintre cele mai deosebite lalele din lume.
Garofița Pietrei Craiului a fost descoperită acum 170 de ani și este una dintre cele mai rare flori ale României. Garofița se regăsește pe versantul vestic al masivului, spre Valea Dâmboviței.