De unde știi că cumperi miere adevărată? Dacă nu o cumpărați direct de la un apicultor, poate fi copleșitor să vă decideți între diferitele mărci și varietăți disponibile pe piață. S-a estimat că aproape trei sferturi din mierea comercializată în unele magazine alimentare, cluburi de reduceri și magazine cu amănuntul nu este de fapt miere. Este un produs procesat care a fost lipsit de polen, nutrienți, enzime și vitamine. Ceea ce rămâne în borcan este doar sirop îndulcit. În mod alarmant, unii producători adaugă chiar și îndulcitori artificiali și sirop de porumb pentru a face „mierea” mai ieftină prin diluarea produsului original.
Există, de asemenea, riscul să cumpărați miere falsificată care conține pesticide, antibiotice și alți contaminanți, importată ilegal din China.
Din fericire, există patru teste ușoare care pot fi făcute acasă pentru a vă asigura că produsul pe care l-ați cumpărat este într-adevăr miere. În plus, asigurați-vă că citiți pe etichetă locul de proveniență al mierii și nu locul în care a fost îmbuteliată, deoarece producătorii fără scrupule încearcă să inducă în eroare consumatorii afirmând că mierea lor a fost îmbuteliată în Statele Unite și nu menționează locul în care a fost obținută inițial. Există o mulțime de mierii minunate din întreaga lume, iar cumpărarea acestor mărci de tip boutique în magazinele de specialitate și la comercianții online de produse gourmet nu reprezintă o problemă. Trebuie doar să cunoașteți sursa și veți fi bine.
Cum să faci diferența între mierea adevărată și cea falsă:
Testul de cristalizare
Deoarece mierea este obținută din nectar, albinele o procesează și o infuzează cu enzime speciale. Una dintre aceste enzime, glucoxidază, ajută la eliminarea oricărei ape din miere. Rezultatul acestui proces este că mierea naturală are tendința de a se cristaliza și de a deveni mai groasă atunci când este depozitată. Mierea artificială nu va face acest lucru.
Testul apei
Mierea adevărată nu se amestecă ușor cu apa. Aruncați doar o linguriță într-un pahar cu apă și veți vedea că se depune pe fundul recipientului. Pentru a o încorpora în lichid, mierea adevărată trebuie să fie amestecată. Mierea falsă, pe de altă parte, se dizolvă cu ușurință în apă fără a fi măcar amestecată.
Testul hârtiei
Puneți câteva picături din proba pe care o testați pe un prosop de hârtie sau pe un șervețel. Dacă mierea este pură, aceasta va rămâne solidă și nu se va absorbi prin ea. Dacă mierea este impură, va uda hârtia și poate chiar o va străpunge.
Testul cu microunde
Adăugați aproximativ 2 linguri din proba dvs. într-un bol rezistent la cuptorul cu microunde și încălziți la putere mare timp de 45-60 de secunde. Mierea naturală se va carameliza rapid, în timp ce mierea artificială va deveni spumoasă și cu bule.
Testul pâinii
Întindeți proba dumneavoastră pe o felie de pâine. Dacă este miere naturală, pâinea va deveni crocantă deasupra în câteva minute. Dacă mierea este contrafăcută, pâinea se va înmuia (din cauza conținutului diferit de umiditate).