Resturile din bucătărie pot fi folosite pentru a crește legume și ierburi aromatice proaspete! Chiar dacă, până acum, cotoarele legumelor erau aruncate la gunoi, în recipientul de compost sau folosite ca hrană pentru animale, există o altă metodă de a le folosi.
Multe dintre aceste produse vor crește, din nou, atunci când sunt puse în apă sau în pământ. Puteți crește verdețuri, într-o jardinieră, la fereastra locuinței, chiar dacă nu aveți curte.
Cum puteți crește legume din resturi
Sfeclă roșie
Partea superioară a sfeclei poate fi pusă într-o tavă cu apă. De aici, vor începe să crească lăstari verzi pe care îi puteți folosi în salată. În cazul în care doriți să încercați să cultivați sfeclă din capacul acesteia, puteți să-l puneți în pământ.
Morcovi
Partea mai groasă a mocovului, în special atunci când este însoțită de rădăcină, poate fi refolosită în același mod ca sfecla. Răsadurile proaspete, verzi, au gust asemănător cu pătrunjelul și sunt foarte nutritivi, plini de potasiu și vitamina K.
Țelină verde
Baza țelinei verde poate fi folosită atunci când încă are puțină rădăcină. Rădăcina trebuie pusă în apă, având grijă să stea sprijinită în bețișoare de lemn pentru a nu intra cu totul în apă.
După câteva zile, atunci când crește un răsad nou, îl puteți planta în pământ.
Salată verde
Partea de jos a salatei verde poate fi refolosită. Are nevoie de apă și de lumină, iar, în câteva săptămâni, vă puteți bucura de salată verde, proaspătă.
Ceapă verde
Ceapa verde este extrem de ușor de replantat. Tot ce trebuie să faceți este să tăiați rădăcina și s-o puneți în apă.
Ceapă
Bulbii de ceapă albă sau roșie pot fi recultivați foarte ușor. Puteți tăia partea superioară a cepei, unde este rădăcina. Apoi, o puteți planta fie în pământ, fie în apă, având grijă ca doar rădăcina să atingă apa.
Usturoi
Asemenea cepei, puteți crește usturoi folosind un singur cățel de usturoi care se va tranforma într-o căpățână.
Cartofi
Până și cartofii pot fi multiplicați cu ajutorul unui singur cartof, sau cu rădăcinile care ies din ochiul cartofului.
Cum puteți crește ierburi aromatice din resturi
Busuioc
Atunci când cumpărați busuioc la ghiveci, vă puteți folosi de majoritatea frunzelor, însă păstrați-le pe cele din vârful tulpinii. Această parte poate fi pusă într-un borcan cu apă, iar rădăcinile vor crește în doar câteva zile.
Rozmarin
Replantarea rozmarinului este un proces puțin mai dificil decât în cazul busuiocului. Tot ce trebuie să faceți este să rupeți câteva tulpini de rozmarin pe care să le puneți într-un pahar înalt, incolor, cu puțină apă. Aveți grijă să folosiți tulpini tinere.
Ce nu se poate replanta?
Există câteva legume care nu pot fi replantate folosind resturile din bucătărie. Acestea sunt broccoli sau conopida, fiind doar flori din care nu pot crește rădăcini. De asemenea, nu se pot crește nici ciuperci, nici pătrunjel.