Mierea este unul dintre cele mai impresionante alimente din lume. Atunci când este naturală, poate avea beneficii uimitoare pentru sănătate, înlocuind zahărul care, de multe ori, este extrem de nociv.
Pentru a-și păstra proprietățile, mierea trebuie să provină de la albine care nu sunt hrănite de apicultori cu sirop de zahăr, sau să nu fie miere falsă. Producătorii găsesc soluții ingenioase de a falsifica mierea având, de cele mai multe ori, aceeași culoare și consistență ca cea adevărată, fiind destul de greu să le deosebim.
Cum deosebim mierea naturală de cea contrafăcută
Totuși, există câteva modalități extrem de utile pentru a stabili dacă mierea achiziționată este contrafăcută sau naturală. Iată care sunt câteva dintre acestea:
Testul tactil
Mierea naturală, atunci când este frecată între degete, va lăsa impresia de grăsime. În cazul în care faceți acest test și simțiți o structură cristalină și nu uleioasă a mierii, atunci este falsă.
Mirosul mierii
Acest test este dedicat persoanelor care au avut de-a face mai mult timp cu mierea naturală și sunt obișnuiți cu mirosul specific al acesteia. Astfel, dacă mierea pe care ați achiziționat-o și-a schimbat mirosul, există șanse foarte mari să fie contrafăcută.
Verificarea cu apă
Puneți o lingură de miere într-un pahar cu apă la temperatura camerei. Atunci când se formează un precipitat, înseamnă că s-a folosit făină de grâu în obținerea mierii pentru a o face mai groasă. Astfel, nu este naturală.
Verificarea cu iod
Atunci când adăugați iod de miere peste o miere falsă, va prinde culoarea albastră. În mod contrar, mierea este naturală.
În timpul depozitării, mierea poate absorbi mirosuri și lichide
Testul hârtiei
Pentru a verifica dacă mierea a fost îndoită cu apă, puteți pune puțină miere pe o hârtie și apoi s-o ștergeți. Dacă hârtia s-a umezit, atunci a existat adaos de apă în miere.
Testul texturii
Atunci când luați miere cu o lingură și o lăsați să curgă, trebuie să curgă lent, într-o scurgere lină. Dacă scurgerea este prea rapidă, atunci mierea a fost îndoită cu apă.
Verificarea cu hârtie și chibrituri
Dacă veți da foc unei bucăți de hârtie pe care s-a pus miere, atunci aceasta nu trebuie să ardă, doar marginile ei care nu sunt atinse de produs. În schimb, dacă arde totul, atunci mierea a fost obținută cu adaos de zahăr.
Starea mierii după cumpărare este un semn
Mierea trebuie să se cristalizeze în timp. În cazul în care acest proces nu are loc, atunci mierea nu este naturală.
Mierea în straturi nu este naturală
De asemenea, produsul trebuie să fie uniform. Prezența straturilor în borcan indică folosirea apei.
Atenție la volumul produsului
Un alt indiciu ar fi volumul produsului. Într-un borcan de 800g ar trebui să intre un kilogram de miere. Un volum mai mare indică folosirea apei pentru obținerea produsului.