Cucamelonul are denumirea științifică Melothria scabra, însă, popular, este cunoscut sub numele de castrapepene. Fructul este asemănător, la gust, castravetelui, însă are o doză de acreală care merge către gustul lămâii verzi. Totuși, denumirea de castrapepene vine de la coaja fructului, asemănătoare pepenelui roșu, având mărime unui bob de strugure.
Cucamelonul se cultivă, în general, în Mexic și în America Centrală, însă poate fi plantat și în România. Fiind un fruct care provine din regiuni calde, castrapepenele are nevoie de temperaturi înalte, așa că este recomandat să încercați, pentru început, să-l plantați în ghiveci.
Plantare cucamelon
Castrapepenele are nevoie de ajutor pentru a crește în România, începând cu utilizarea unui propagator. Compostul și pământul vor ajuta semințele să germineze. Un alt factor important este legat de calitatea semințelor, așa că acestea trebuie achiziționate de la furnizori de încredere.
Locația ghiveciului este foarte importantă, pentru că fructul are nevoie de căldură. Cel mai optim loc de creștere ar fi o seră, însă și pervazul unei ferestre poate fi un loc potrivit, fiind important ca temperatura să nu scadă de 20 de grade, în condițiile în care temperatura optimă este de 24 de grade Celsius.
Semințele se plantează la un centimetru adâncime, așadar la suprafața pământului, cu partea rotunjită în jos și vor germina după aproximativ o lună. Planta crește pe verticală, așa că este recomandată folosirea unui cadru de lemn pentru o creștere controlată. Castrapepenele înflorește rapid și rodește din luna iulie până la finalul lunii septembrie, dezvoltându-se asemenea viței de vie.
În condițiile în care are parte de temperatura optimă, planta nu este deloc pretențioasă, fiind mai rezistentă decât castraveții. Fructele se pot culege atunci când ajung de mărimea unui strugure și sunt tari.
Cum se poate cultiva castrapepenele în grădină
În cazul în care doriți să mutați castrapepenele în grădină, trebuie să țineți cont de câteva aspecte. În primul rând, cucamelonul se va întinde în toată grădina, ocupând mult spațiu dacă nu îi este controlată creșterea. În cazul în care nu dispuneți de mult spațiu, este indicat să lăsați planta într-un ghiveci de dimensiuni mari. Dacă doriți să mutați planta din ghiveci în grădină, trebuie să lăsați ghiveciul în aer liber timp de câteva zile înainte de mutare pentru a se acomoda treptat cu temperatura și cu gradul de umiditate din aer.
Vlăstarii se plantează la 30 de centimetri distanță, urmând, după ce cresc puțin, să le asigurați un cadru de lemn pe care să crească, putând să ajungă și la înălțimea de trei metri. Planta nu este sensibilă la boli sau dăunători, rezistă bine în perioada secetei și nu necesită multă îngrijire.
Castrapepenele nu va rezista în sezonul rece, motiv pentru care rădăcina trebuie scoasă și depozitată într-un recipient cu compost, într-o cameră răcoroasă și întunecată.