Trucuri și sfaturi

Cultura de căpșuni. Trucuri de la specialiști pentru o producție optimă

Cultura de căpșuni. Trucuri de la specialiști pentru o producție optimă
Cultura de căpșuni. Trucuri de la specialiști pentru o producție optimă

Cultura de căpșuni este apreciată datorită faptului că încă de la primul an de plantare, recolta este destul de bogată. Căpșunul este o plantă perenă, a cărei rădăcină se dezvoltă primăvara. Aceasta are nevoie de un sol aerat și bine drenat.

Tehnici de plantare

Căpșunul are nevoie de poleniazare pentru o fructificare maximă, având un timp de la înflorire până la coacerea fructelor de cel puțin o lună. Cea mai optimă cultură de căpșuni este cea anuală. Căpșunele se plantează în lunile iunie, iulie, prin stoloni (de preferință refrigerați).

Culturile premergătoare optime sunt salata, spanacul, ceapa verde. Cele mai potrivite terenuri sunt cele plane sau cu înclinație de maxim 6%. Solul se poate trata cu insecticid și se hrănește cu gunoi de grajd înainte de plantare.

Pe fiecare brazdă a unui teren modelat se pot pune câte două rânduri de căpșun, la o distanță de 25 cm. Pe rânduri, distanța de plantare este de 15-20 cm.

Stolonii reprezintă cea mai bună variantă, susțin specialiștii care, înainte de plantare, necesită fasonare, adică reducerea rădăcinilor la dimensiunea de 17-20 cm, păstrând din frunzele rozetei doar 3,4 frunze sănătoase și centrale, urmând apoi să se mocirlească (se introduc rădăcinile într-un amestec de pământ galben, balegă de bovine și apă).

Cultura de căpșuni. Trucuri de la specialiști pentru o producție optimă

În sere, se folosesc stoloni bine dezvoltați, cu cel puțin 3-5 ramnificații, folosind una dintre aceste variante:

  • repicarea timpurie a stolonilor (realizată în perioada 1 septembrie – 1 octombrie în anul de dinaintea plantării)
  • utilizarea de stoloni refrigerați (se plantează în câmp la începutul lunii iunie la distanța de 25 cm) sau folosirea stolonilor crescuți pe ghivece
  • cuburile nutritive (se țin în ghivece până toamna, în aer liber, se udă zilnic și se fertilizează de patru ori cu îngrășăminte complexe).

În seră, plantarea se face la finalul lunii noiembrie, atunci când plantele nu sunt în vegetație.

Cultura de căpșun – Factori de mediu în spațiile protejate

Lumina

Lumina este unul dintre cei mai importanți factori de mediu pentru o producție optimă de căpșuni. În spațiile protejate, stolonii au nevoie de lumină timp de 40 de nopți atunci când intră în vegetație, alternand o pătrime oră cu lumină cu 3 pătrimi ore de întuneric.

Temperatura

În spațiile protejate, temperatura optimă timp de o lună de la plantarea căpșunilor este de 5 grade Celsius, urmând ca temperatura să crească treptat, cu un grad pe zi, până la 15-18 grade Celsius.

Umiditatea

Gradul de umiditate optim este cuprins între 70 – 75%. În perioada înfloririi, este necesară aerisirea zilnică, atunci când ziua este foarte călduroasă.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.