Turmericul sau Curcuma longa are un sistem de cultivare asemănător cu cel al ghimbirului. Deși planta este originară din Asia, se poate cultiva și în România, păstrând o atenție deosebită către factorii de mediu.
Cultivarea turmericului – Ghid practic
Printre cei mai importanți factori de mediu se află solul care trebuie să aibă un pH neutru, să fie bine drenat și fertil. În cazul în care solul nu îndeplinește aceste condiții, se poate forma un amestec din nisip și pământ de frunze.
Lumina nu trebuie să fie directă. Turmericul preferă zonele luminoase, ferite de soarele puternic al amiezii. Temperatura optimă este cuprinsă între 20 și 28 de grade Celsius, însă limitele pot fi de 18 și 32 de grade Celsius.
Înmulțirea se face în perioada primăverii, prin divizarea rizomilor care se plantează la o adâncime de zece centimetri.
Dacă vremea este prea răcoroasă, turmericul se poate planta și într-un ghiveci care se poate ține în casă până când temperaturile de afară ajung la 20 de grade Celsius, mai ales că are nevoie de 8-10 luni pentru maturizarea completă. După această perioadă, se poate cultiva în grădină.
De la începutul primăverii și până la finalul verii, turmericul se fertilizează de două ori pe lună, folosind îngrășăminte lichide. Planta are nevoie de un mediu umed, însă nu trebuie udată în exces, ci doar cât să rămână solul reavăn.
Cele mai des întâlnite boli și dăunători ai plantei sunt putregaiurile de origine bacteriană și putregaiurile fungice, acarienii și păduchii lânoși.
Ce nu știai despre turmeric
Inițial, turmericul a fost folosit doar ca nuanțator și nu ca și condiment. Până și în prezent, turmericul este folosit ca și colorant în cosmetice, în vopselurile pentru textile și în vopselurile pentru păr.
Curcuma longa, deși o plantă cunoscută pentru pigmenții săi puternici, poate ajuta la albirea dinților, tocmai de aceea în pastele de dinți naturale întâlnim des turmeric ca ingredient. În plus, datorită efectului antiinflamator este benefic pentru gingiile inflamate.
Turmericul este considerat un superaliment, având, printre altele, următoarele beneficii:
- Luptă împotriva cancerului
- Ajută la îmbunătățirea imunității
- Reduce nivelul colesterolului
- Previne bolile hepatice
- Ajută la controlul diabetului
- Previne boala Alzheimer
- Ameliorează durerile de artrită
- Îmbunătățește digestia
- Ajută la menținerea greutății ideale
- Vindecă rănile.
Printre cei mai importanță producători de află India, China și Indonezia, India deținând un procent de 90% din producția mondială de turmeric.