Macul de grădină poartă denumirea oficială de Papaver somniferum L. Familia Papaveraceae și poate fi cultivat în zonele călduroase ale țării. Deși semințele au nevoie de o temperatură optimă de cel puțin 10 grade Celsius pentru germinare, plantele răsărite pot suporta și o temperatură de -10 grade.
Macul de grădină – factori de mediu
Pregătirea solului
Înainte de cultivare, terenul pe care se plantează macii de grădină trebuie discuit și fertilizat cu superfostat și sare potasică, urmând să efectuați și o arătură la adâncimea de 20 -30 de centimetri.
Semănatul se efectuează la începutul primăverii, după ce solul a fost tăvălugit, la o adâncime de 0,5-1 cm, cu o distanță între rânduri de 45-50 cm. La 100 mp de teren, se folosesc 0,04 kg de sămânţă.
Întreținerea culturii
Înainte de răsăritul plantelor se efectuează o grapare superficială care are rolul de a distruge crusta solului. După răsărire, este necesară o prașilă manuală, dar și rărirea plantelor. Macii sunt plante foarte sensibile, așa că buruienile trebuie îndepărtate imediat.
Boli și dăunători
Cea mai sensibilă perioadă a macului de grădină este atunci când este în vegetație, iar cea mai periculoasă boală este mana macului, mai ales în zonele în care plouă foarte mult.
Cel mai des întâlnit dăunător este gărgăriţa capsulelor de mac, fiind nevoie de intervenție cu produse chimice asemenea Ridomil 0,1% – pentru mană și Curzate sau Manox – pentru gărgăriţa capsulelor de mac.
În cazul în care nu doriți să folosiți produse chimice, atunci trebuie să evitați solurile argiloase, cu foarte multă umiditate. De asemenea, cultura poate fi înființată pe același teren doar la distanță de patru ani.
Recoltarea
Acest proces se efectuează atunci când plantele sunt complet adulte, iar capsulele şi tulpinile s-au îngălbenit. Plantele sunt tăiate cu secera sau combina, apoi sunt puse la uscat, iar semințele sunt recoltate.
Legenda macului
Apariția macului de câmp lângă lanurile de grâu nu este o coincidență. Conform legendei, zeul somnului a fost cel care a creat macul, din dorința de a o face pe Demeter, zeița roadelor pământului, să se odihnească.
Aceasta era epuizată din cauza îngrijorării pentru fiica ei care fusese răpită de un alt zeu și nu mai avea forță pentru a da roade culturilor de grâu. Macii au ajutat-o pe zeiță să se odihnească, iar apoi grâul a crescut din nou.
Beneficiile macului
Petalele de mac sunt benefice organismului uman. Acestea conțin multe minerale, printre care iod, magneziu, mangan, zinc și cupru, dar și acid linoleic și acid oleic.
Ceaiul din petale de mac protejează organismul de afecțiunile aparatului respirator, cum ar fi bronșitele, astmul bronșic, laringite, tuse, răgușeală, răceală, stări gripale și a insomniei, așa cum demonstrează și legenda.
Petalele de mac stau la baza prepararea morfinei în anumite cazuri, așa că nu se recomandă administrarea în cantități mari, putând să dea stări halucinogene.
Macii, în combinație cu mierea, pot fi un bun tratament împotriva osteoporozei, datorită conținutului ridicat de fosfor care ajută la absorbția mai bună a calciului în organism.