Culturile legumicole reprezintă o bună afacere pentru agricultorii pasionați. Condițiile meteorologice sunt un factor important în dezvoltarea optimă a culturilor, iar cea mai dificilă perioadă poate fi iarna, atunci când înghețul amenință recolta.

Tocmai de aceea, specialiștii recomandă implementarea câtorva tehnologii noi de cultură care, deși necesită o investiție suplimentară, pot fi, cu adevărat, de mare ajutor.

Din cauza faptului că anumite culturi necesită producerea răsadurilor încă din luna decembrie, acestea sunt supuse unui interval de vreme foarte rece, de o perioadă prea scurtă de expunere la soare și de lipsa altor factori care duc la o dezvoltare armoniasă.

Fiecare cultură are nevoie de alte condiții, mai ales atunci când vine vorba despre temperatura optimă.

Condiții de protecție pentru culturile leguminoase

Tomatele

Pentru germinare, tomatele au nevoie de o temperatură cuprinsă între 22-26 de grade Celsius, însă rezistă la temperatura minimă de 15 grade Celsius. După ce răsar, plantele au nevoie de o diferență clară dintre temperatura de noapte și cea de zi. Cea de noapte trebuie să fie cuprinsă între 16-20 de grade Celsius, în timp ce temperatura de zi trebuie să fie între 22-26 de grade Celsius.

Ardeii și vinetele

Asemenea tomatelor, ardeii și vinetele au nevoie de o temperatură ridicată, atât pentru germinare, cât și pentru dezvoltarea optimă. Astfel, pentru germinare, aceste culturi au nevoie de o temperatură optimă cuprinsă între 24 și 26 de grade Celsius, însă minima nu trebuie să treacă de 17 grade Celsius.

După ce au răsărit, aceste plante au nevoie de o temperatură nocturnă cuprinsă între 16 și 20 de grade Celsius, iar, pe timpul zilei, aceasta trebuie să fie cuprinsă între 22 și 26 grade Celsius.

Castraveții

Cultura de castraveți este mai puțin pretențioasă, având nevoie de o temperatură optimă pentru germinare cuprinsă între 22 și 26 grade, însă nu mai mică de 15 grade Celsius.

După răsărire, plantele își minimizează dezvoltarea la temperaturi de 12 grade Celsius, iar, atunci când scade la 5 grade, plantele nu mai supraviețuiesc.

Sfaturi utile pentru protejarea culturilor legumicole în perioadele geroase

Varza și salata verde, printre cele mai rezistente culturi în sezonul rece

Varza

Varza este una dintre culturile rezistente la temperaturile joase, putând suporta, la răsărire, chiar și temperaturi minime de 4 grade Celsius, deși temperatura optimă ar fi cuprinsă între 18 și 20 de grade. Răsadurile au nevoie de o temperatură optimă de 12- 14 grade.

Salata

Atunci când este în stadiul de rozetă, salata poate rezista și la temperaturi de -5..-6 grade Celsius. Temperatura optimă de germinare este de 2, 3 grade Celsius. Temperatura cea mai potrivită pentru răsărire diferă de la un soi la altul, însă, de obicei, este cuprinsă între 7 și 13 grade Celsius.

Fasolea Verde

Pentru germinare, fasolea verde are nevoie de o temperatură minimă de 10 grade, însă, temperatura optimă este de 22 – 25 de grade. Fasolea nu rezistă la o temperatură mai mică de 10 grade Celsius.

Sfaturi utile pentru protejarea culturilor de ger

Pentru a vă asigura că legumele se vor dezvolta la potențialul maxim, există câteva sfaturi pe care le puteți urma. Unul dintre acestea este călirea răsadurilor înainte de plantare. Astfel, plantele tinere nu vor suferi un șoc atunci când vor fi mutate dintr-un mediu mai cald într-un mediu mai rece.

Călirea constă în expunerea treptată a răsadurilor în spații din ce în ce mai friguroase, până vor ajunge în grădină. Puteți începe prin a întrerupe sursa de căldură, urmând să aerisiți spațiul din ce în ce mai mult.

În spațiile protejate, acest proces constă, bineînțeles, în alegerea unei folii de calitate care să asigure o bună acoperire a culturilor. Folia are rolul a de păstra căldura în solar, dar și de a lăsa lumina să pătrundă. Una dintre aceste folii este cea termică de rândul II care poate asigura o temperatură mai ridicată cu 4-5 grade.

De asemenea, folia microporoasă de tip agril poate asigura același efect, o temperatură mai mare cu 4-5 grade decât cea de afară.

O altă variantă de protecție este prin folosirea îngrășămintelor. Spre exemplu, alături de o folie de tip agril, se pot aplica îngrășăminte cu 24-48 de ore înainte de îngheț, atât în cazul culturilor legumicole, cât și a pomilor fructiferi.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.