Trucuri și sfaturi

Cu ce stropesc roșiile. Tratamente bio pentru tomate

Cu ce stropesc roșiile. Tratamente bio pentru tomate
Cu ce stropesc roșiile. Tratamente bio pentru tomate

Cultura de tomate poate fi foarte ușor afectată de boli și dăunători, asemenea manei sau putregaiului cenușiu. În cazul în care nu doriți să folosiți produse chimice asupra culturii de roșii, puteți apela la variante bio, mult mai puțin costisitoare și ușor de găsit, uneori chiar în propria gospodărie.

Cu ce se pot stropi roșiile

Soluție cu ardei iute

Se taie pe jumătate un kilogram de ardei iute, sau jumătate de kilogram de ardei uscat, apoi se pun ardeii într-un recipient și se acoperă cu apă. Recipientul se acoperă cu un capac și soluția se lasă la macerat timp de 48 de ore.

Apoi, se fierbe, urmând să fie lăsată la macerat alte 48 de ore. După această perioadă, soluția se amestecă foarte bine, se filtrează și se folosește pe loc. Pentru utilizare, puneți 250ml soluție în 10 litri de apă, alături de 40g săpun diluat într-un litru de apă.

Această soluție luptă contra afidelor, melcilor fără cochilii, larvelor de fluturi, moliilor, ploșnițelor, tripsilor.

Maceratul de usturoi

Se toacă jumătate de kilogram de usturoi necurățat și se adaugă într-un vas, alături de 3 litri de apă. Soluția va sta la macerat timp de cinci zile, apoi se strecoară.

Pentru folosire, se cântăresc 60 ml de soluție, și se adaugă la zece litri de apă, alături de câteva linguri de săpun lichid. Tomatele pot fi stropite cu acest macerat de 4,5 ori în perioada vegetativă, împotriva ciupercilor parazite, dar și a bolilor.

Cu ce stropesc roșiile. Tratamente bio pentru tomate

Infuzie de ștevie

Pentru soluția de ștevie, veți avea nevoie de 300g de rădăcină de ștevie, infuzate timp de 3 ore, în zece litri de apă caldă. Înainte de utilizare, infuzia se strecoară, urmând să se adauge 40 de grame de săpun, în lupta contra tripsilor de seră și de tutun, a păianjenului roșu și a afidelor.

Tratamente bio tomate

Infuzia de ceapă

Pentru infuzie, veți avea nevoie de 300 grame de coji de ceapă, infuzate timp de patru zile, în zece litri de apă. După această perioadă, soluția se strecoară și poate fi folosită pentru mai multe culturi de legume, diluată.

Se efectuează stropirea roșiilor timp de o lună, o dată pe săptămână, atunci când noaptea temperaturile nu scad sub zece grade, luptând contra afidelor, al tripsilor de tutun și de seră, al păianjenul din culturile de plante din familia cucurbitacea și a omizilor.

Soluție lactate

Pentru a crea acest tratament bio, veți avea nevoie de un litru de lapte, kefir sau zer degresat, alături de 9 litri de apă și 30 de picături de tincură de iod. Această soluție se va utiliza atunci când plantsadul deja are 10 – 12 cm, o dată pe săptămână, luptând împotriva manei la tomate.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.