Descoperă

Cu ce puteți înlocui uleiul de floarea soarelui – variante mai sănătoase, recomandate de nutriționiști

Cu ce puteți înlocui uleiul de floarea soarelui - variante mai sănătoase, recomandate de nutriționiști
Cu ce puteți înlocui uleiul de floarea soarelui - variante mai sănătoase, recomandate de nutriționiști

Uleiul este un aliment care nu lipsește din casele oamenilor. Fie că este utilizat pentru prăjeli sau, în stare crudă, pentru salate, uleiul oferă, cu siguranță, un gust special mâncărurilor.

Totuși, unele dintre uleiuri, chiar dacă sunt vegetale, nu sunt indicate pentru dietele tuturor. Majoritatea uleiurilor nu sunt indicate persoanelor care au un nivel crescut de colesterol sau probleme cu greutatea. În plus, pentru a evita eliberarea unor substanțe nocive la temperaturile ridicate, sunt recomandate tipuri de ulei cu un punct de ardere cât mai ridicat.

Cum pot fi categorisite tipurile de ulei

Calitatea uleiului, este, în cea mai mare parte, stabilită în funcție de modul în care este procesat acesta. Uleiurile pot fi categorisite astfel:

  • extras chimic – produsele sursă sunt tratate cu substanțe chimice, cum ar fi hexanul și, deși are un termen de viață la raft mai mare, nu mai conține substanțe nutritive.
  • extras mecanic – acest ulei se obține prin presarea alimentelor sursă (semințe de floarea soarelui, arahide, măsline, avocado). Deși, în acest caz, nu sunt folosite substanțe chimice, procesul de presare generează căldură din cauza fricțiunii, acțiune care poate duce la pierderea substanțelor nutritive. În condițiile în care temperatura este controlată și menținută la un nivel scăzut, atunci nutrienții nu se pierd. Tocmai de aceea, uleiul presat la rece este considerat mult mai sănătos.
  • rafinat/procesat – prin procesul de rafinare, care presupune eliminarea impurităților din uleiul brut și estomparea aromelor puternice, se pot pierde multe substanțe nutritive, mai ales că, în unele procedee de rafinare, sunt implicate și substanțe chimice.
  • nerafinat/neprocesat – uleiul natural, brut care nu își pierde din nutrienți din cauza rafinării
  •  virgin – acesta este uleiul care se obține din ceea ce s-a presat prima dată, fiind mai calitativ ca uleiul rafinat, dar mai slab calitativ decât uleiul extravirgin.
  • extravirgin – acest ulei are mult mai multe substanțe nutritive, cel presat cu prima presă, cu o concentrație de maxim 0,8% de acid oleic. Este considerat cel mai sănătos gen de ulei.
  • organic/bio/ecologic – acest tip de ulei provine de la materiale netratate cu pesticide sau cu alte substanțe chimice.

Uleiuri mai sănătoase decât cel de floarea-soarelui

Uleiul de măsline

Tocmai din cauza faptului că este considerat un ulei mai sănătos, uleiul de măsline este, adesea, contrafăcut. De aceea, atunci când cumpărați ulei de măsline trebuie să consultați cu grijă eticheta acestuia și să verificați dacă a fost amestecat cu alte uleiuri de calitate mai proastă.

Atunci când este de o calitate bună și extravirgin, uleiul de măsline conține grăsimi mono-saturate şi acizi graşi poli-saturaţi, fiind recomandat în salate. Uleiul de măsline are un punct de ardere destul de mic, așa că nu se recomandă folosirea acestuia pentru prăjelile care necesită o temperatură ridicată.

Uleiul de cocos

Cu ce puteți înlocui uleiul de floarea soarelui - variante mai sănătoase, recomandate de nutriționiști

Uleiul de cocos, deși conține multe grăsimi saturate, este perfect pentru mâncărurile care se gătesc la temperaturi înalte pentru că are un punct de ardere mai mare. Totuși, acest ulei este cel mai potrivit pentru deserturi, în special pentru cele vegane.

Uleiul de avocado

Uleiul de avocado este una dintre cele mai sănătoase alegeri atunci când vine vorba despre grăsimi. Acesta este nerafinat, așadar extra virgin și are un punct de ardere foarte mare. În plus, avocado este cunoscut pentru grăsimile sale naturale sănătoase. Uleiul de avocado conține acizi graşi mono-saturaţi, acizi graşi poli-saturaţi şi vitamina E.

Uleiul de rapiță

Uleiul de rapiță a prins din ce în ce mai multă popularitate în ultima vreme. Deși nu este cel mai potrivit ulei pentru salate din cauza gustului amărui, pentru mâncărurile gătite sau prăjite, este des recomandat. Uleiul de rapiță are un conținut ridicat de acid alfa-linoleic și grăsimi Omega 3 și Omega 6.

Uleiul de porumb

Deși nu este des folosit în România, uleiul de porumb este cel mai indicat pentru mâncărurile prăjite.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă