Descoperă

Crinul este o plantă de leac – cum se utilizează în medicina populară

Crinul este o plantă de leac - cum se utilizează în medicina populară
Crinul este o plantă de leac - cum se utilizează în medicina populară

Despre crini știm că au un miros puternic și special, însă această plantă erbacee ornamentală este des utilizată și în medicina naturistă. Atât petalele, cât și bulbul crinului pot fi folosite ca remediu natural, fiind ingrediente cheie în tratarea anumitor afecțiuni.

Crinii sunt originari din Asia Mică, din China și Japonia. În Grecia și Roma antică, această floare simboliza speranța și puritatea sufletească.

Proprietățile crinului

Crinul alb conține mucilagi, taninuri, uleiuri esențiale, steroli, glicozide, substanțe saponine și flavonoide.

Petalele de crin au efecte cicatrizante și antibacteriene, fiind folosite pentru curățarea și tratarea rănilor, dar și pentru a calma durerile. Bulbii acestora se folosesc în cazul tratării afecțiunilor respiratorii, vindecându-le pe cele ușoare și ameliorându-le pe cele mai complicate.

Această plantă este cunoscută pentru abilitatea sa de a susține sistemul nervos, având un efect de calmare. În plus, poate susține funcțiile inimii, în condiții de stres.

Se pot culege petalele albe în luna mai-iunie, atunci când se deschid, iar bulbii se culeg în luna august-septembrie, când planta a intrat în repaus.

Cum se poate folosi crinul ca medicament

Infuzie sau decoct de bulb de crin

Pentru a prepara o infuzie sau un decoct de crin se folosește o linguriță de bulb mărunțit la o cană de apă fierbinte (pentru infuzie) sau apă rece (pentru decoct), se acoperă și se lasă un sfert de oră la infuzat. Soluția se mai fierbe, apoi, încă zece minute, după care se strecoară. Se poate consuma de trei ori pe zi.

Bulbul de crin se poate pune peste rănile extrene sau abcese, arsuri sau furuncule, după ce a fost fiert sau copt. Se pune bulbul cald peste zona afectată și se schimbă la câteva ore cu altul, tot cald.

Infuzia se folosește pentru tratarea inflamațiilor căilor respiratorii superioare, tuse uscată sau atacuri de panică.

Macerat de crin

Se folosesc, în cazul maceratului, în jur de 2-3 lingurițe de floare măruțită care se pun într-un recipient de sticlă. Recipientul se umple cu apă, se astupă și se lasă la macerat timp de 8 – 10 zile. După strecurare, se poate folosi în tratarea zonelor externe afectate, cu un disc demachiant sau vată, mai ales pentru durerile de ochi.

Tinctura de petale de crin

Se folosește o parte de petale de crini cu 5 părți alcool alimentar de 70 grade. Recipientul se acoperă bine, apoi se ține timp de 15 zile, amestecând constant ingredientele. După această perioadă se strecoară foarte bine, apoi se mută în recipiente mici care se închid ermetic.

Se poate consuma câte o linguriță diluată cu apă, de trei ori pe zi, sau extern, pe zona afectată direct, însă tot diluată cu apă.  Acest preparat naturist are proprietăți cicatrizante, antiseptice, emoliente și vindecătoare.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă