Mușcatele sunt plante la ghiveci des întâlnite în casele noastre, având o perioadă lungă de înflorire, în perioada verii, atunci când sunt îngrijite corespunzător.

Mușcatele erau flori importante în perioada victoriană

Această plantă decorativă este originară din Africa de Sud și face parte din genul Pelargonium. În cadrul acestui gen se regăsesc peste 300 de specii de plante perene.

Forma seminței sale, asemenea unui cioc de barză, a fost cea care i-a dat numele, cu origine grecească – “pelargos” traducându-se ca “barză”. Mușcatele au forme și mărimi diferite, asemenea culorilor florilor care au transformat această plantă în una dintre cele mai populare flori ale lumii.

Mușcatele pot avea miros de măr sau de scorțișoară, trandafiri, mentă, lămâi, portocale sau nucă de cocos.

În perioada victoriană, mușcatele era flori cu multe scopuri. În afară de cel estetic, florile de mușcată se foloseau în apa cu care oamenii își curățau mâinile între felurile de mâncare.

De asemenea, acestea se puneau în săculeți care aveau rolul de a parfuma o cameră. Ghivecele de mușcate erau amplasate prin camere, iar atunci când rochiile înfoiate ale doamnelor atingeau florile, acestea emanau parfum în întreaga încăpere.

Cum se îngrijesc mușcatele pentru a avea mai multe flori

O bună îngrijire a plantei începe încă din momentul în care o cumpărăm sau o transplantăm. În cazul în care o achiziționați, alegeți doar planta care are frunze ferzi și o apariție sănătoasă. Solul optim pH în jur de 6-6,2, iar, ca substrat, mușcatele au nevoie de un amestec de mraniță, pământ de frunze, pământ de grădina și nisip.

Mușcatele trebuie poziționate într-un loc însorit, într-un ghiveci încăpător, cu găuri la bază pentru a asigura drenarea corespunzătoare a apei. Mușcatele au nevoie de apă la temperatura camerei, de preferabil de ploaie. De asemenea, în perioada verii, mușcatele trebuie udate la rădăcină, dimineața sau seara, evitând să atingeți florile cu apă.

Vârfurile ramurilor noi trebuie retezate pentru a le stimula creșterea. Când florile se ofilesc, se elimină ramurile pe care se află prima pereche de frunze de sub flori.

Pentru a evita apariția ciupercilor la mușcate, încercați să eliminați cât mai des florile ofilite și căzute în ghiveci. De asemenea, alți dăunători sau boli pot apărea atunci planta nu este poziționată la lumină, când solul nu este bine drenat sau când temperatura este mai mică de 15 grade.

Pentru a avea mușcate înflorite și în perioada iernii, acestea trebuie să stea în camere cu temperaturi cuprinse între 15 și 20 de grade Celsius, cu multă lumină. Mușcatele trebuie fertilizate lunar și udate moderat.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.