Cresonul poartă denumirea științifică de Lepidium Sativum, dar este cunoscut și sub numele popular de piper de grădină sau iarba de piper și face parte din familia cruciferelor. Despre această plantă se spune că poate crește oriunde și că are cea mai scurtă perioadă de germinare.
Cum se plantează cresonul
Cresonul este foarte ușor de plantat și are foarte multe beneficii pentru organismul uman. Fiind originar din Orientul Mijlociu, cresonul era folosit încă din vremea Antichității. Acesta se poate consuma fie crud, pus în salate, fie sub formă de condiment, asemenea unui muștar. Frunzele au un gust asemănător hreanului, conținând o multitudine de vitamine, minerale și enzime.
Această plantă poate fi cultivată oriunde și oricând, fie în grădină, fie în ghiveci. În cazul în care alegeți să cultivați cresonul în ghiveci, trebuie să folosiți 4-5 centimetri de pământ de bună calitate pentru a planta semințele. Semințele se acoperă, apoi, cu un strat subțire de pământ, se udă și se acoperă pentru că trebuie să fie ferite de lumina soarelui în primele zile. Pentru a acoperi ghiveciul se poate folosi un carton perforat pentru a permite aerului să circule.
Cresonul germinează în două zile și poate fi crescut și în vată, însă frunzele trebuie recoltate imediat după creștere. Frunzele se pot recolta la 10-15 zile după germinare. Cresonul are sistemul radicular dezvoltat superficial, la suprafaţa solului și are nevoie de multă apă, însă bine drenată pentru a evita bălțirile.
Beneficiile cresonului pentru organism
Cresonul este o plantă medicinală folosită încă din vremea Antichității, fiind foarte bogată în vitamine, minerale și enzime. Fie că este consumat în stare crudă, fie sub formă de condiment cu un gust de hrean, însă mult mai fin, cresonul are multe beneficii pentru organism.
Cresonul conține fosfor, fier, mangan, arsenic, cupru, zinc, iod, calciu, ulei sulfoazotat, vitaminele C, A, B, PP, E, caroten, extract amar. Astfel, acesta poate fi utilizat ca tonic remineralizant, antianemic, antiscorbutic, hipoglicemiant, expectorant, sudorific, vermifug, anticancer, antidot al nicotinei.
Cresonul ajută la combaterea lipsei de mâncare, scorbutului, bronșitelor și afecțiunilor pulmonare, dermatozelor și eczemelor, afecțiunilor hipatice. De asemenea, cresonul stimulează diureza și este recomandat în stări de oboseală cronică, surmenaj, depresie și diabeticilor.
Cresonul poate fi consumat în stare crudă, în salate, alături de lămâie și puțin ulei, în supe, sau ca garnitură pentru pește sau carne. Conform specialiștilor, cresonul nu se poate congela.