Scorțișoara este un condiment pe care majoritatea gospodinelor îl au în casă, fiind folosită de mii de ani atât ca remediu natural, cât și ca afrodisiac. Originară din America de Sud și din Asia, scorțișoara are numeroase beneficii pentru sănătate.
Valori nutriționale – scorțișoară
100 de grame de scorțișoară conțin următoarele valori nutriționale:
- Calorii – 247 kcal
- Lipide totale – 1.2g
- Sodiu – 10 mg
- Potasiu – 431 mg
- Carbohidrati – 81 g
- Fibre alimentare – 53 g
- Zahăr – 2.2 g
- Calciu – 1 g
- Fier – 8.3 g
- Vitamina A – 295 IU
- Vitamina C – 3.8 mg
- Vitamina B6 – 0.2 mg
- Magneziu – 60 mg
Unul dintre principalele beneficii ale scorțișoarei este îmbunătățirea digestiei, fiind un agent carminativ care este des utilizat pentru combaterea diareei și eliminarea gazelor intestinale.
Datorită conținutului de ulei volatil, scorțișoara contribuie la procesarea alimentelor prin descompunerea grăsimilor.
De asemenea, scorțișoara conține lavonoide, acid fenolic și polifenoli, fiind, astfel, o bună sursă de antioxidanți. Astfel, condimentul luptă împotriva radicalilor liberi și stresului oxidativ.
Conținutul de antioxidanți este util și pentru a combate bolile de inimă și a tulburărilor psihice. În plus, poate ajuta la calmarea durerilor, a febrei musculare și la ameliorarea inflamațiilor.
Proteinele neuroprotectoare regăsite în scorțișoară sunt activate, astfel funcțiile cognitive și celulele creierului sunt protejate, scăzând riscul apariției bolilor degenerative precum Alzheimer sau Parkinson.
Extractul de scorțișoară este benefic persoanelor care se confruntă cu probleme ale sănătății orale, luptând contra bacteriilor regăsite în cavitatea bucală responsabile pentru apariia cariilor, a respirației urât mirositoare și a infecțiilor.
Scorțișoara, în special atunci când este combinată cu ghimbirul, poate ameliora simptomele cauzate de gripe și răceli. Așadar, în perioada sezonului rece, este recomandat să consumăm aceste două condimente pentru a proteja sistemul imunitar.
Scorțișoara este un ajutor important pentru scăderea glicemiei într-un mod natural. Datorită conținutului de enzime digestive, scorțișoara încetinește descompunerea carbohidraților în tractul digestiv.
De asemenea, aceasta îmbunătățește efectele glucozei asupra celulelor, având un efect asemănător cu insulina, fiind unul dintre beneficiile principale ale sorțișoarei.
Scorțișoara – cum se poate consuma
Ceaiul de scorțișoară este o variantă destul de consum, fiind atât benefic, cât și delicios. Pentru a obține o infuzie de scorțișoară, folosiți o linguriță de pudră, la 250ml de apă, lăsând ingredientele la infuzat timp de zece minute. Este indicat să beți infuzia caldă și neîndulcită.
Puteți, de asemenea, să obțineți o infuzie de scorțișoară folosind 50 grame de scorțișoară măcinată împreună cu 500 ml de alcool alimentar de 70 de grade.
Tot ce trebuie să faceți este să lăsați ingredientele la macerat timp de două săptămâni, la temperatura camerei, amestecând în fiecare zi. Apoi, tinctura trebuie filtrată și mutată în alte recipeinte depozitate într-o cameră răcoroasă.
Uleiul de scorțișoară se poate face cu ușurință acasă. Veți avea nevoie de 4 batoane de scorțișoară și de 100 ml de ulei de floarea soarelui sau de măsline. Ingredientele se lasă la macerat timp de zece zile.