Compoturile sunt varianta ideală pentru gospodinele care doresc să conserve fructele într-un mod delicios, dar care nu au foarte mult timp la dispoziție. Compoturile sunt minunate pentru copii, mai ales cele care conțin puțin zahăr, înlocuind cu succes băuturile din comerț.
Vă prezentăm, mai jos, trei rețete deliciose de compoturi făcute din fructele aromate de sezon.
Compot de prune cu struguri
Ingrediente necesare:
- struguri albi sau roșii
- prune
- zahăr
- batoane de scorțișoară
Mod de preparare:
Ca de obicei, rețetele de conserve pentru iarnă încep cu spălarea produselor și dezinfectarea borcanelor. Compoturile nu necesită întotdeauna cantități precise, fiind ușor de ales cantitatea de zahăr datorită fructelor care sunt dulci deja.
Se pun fructele în borcane, umplându-le pe jumătate. Apoi, se pune și apa pe care apoi o turnăm într-o oală încăpătoare. Astfel, măsurăm cantitatea de apă necesară, urmând să mai adăugăm încă aproximativ jumătate de litru.
Apa se pune la foc, alături de zahăr (în jur de două linguri la un borcan) și de scorțișoară. Dacă doriți, puteți pune și alte condimente precum nucșoară, anason sau vanilie. Siropul se fierbe până dă în clocot, urmând să adăugăm și fructele până când se înmoaie și își schimbă culoarea.
Se transferă, apoi, fructele înapoi în borcane, umplându-le cu lichidul delicios. Borcanele se închid rapid cu capace ermetice și se lasă la răcit în voie, învelite cu pături groase.
Compot de struguri
Ingrediente necesare:
- 2 kg de struguri
- 50 gr de zahăr
- un plicuțeț zahăr vanilat
- un litru de apă
Boabele de struguri se culeg de pe ciorchine și se spală bine. Apa se pune la fiert, alături de zahăr, până când acesta se dizolvă. Apoi, se pun și strugurii în sirop, până când se ridică la suprafață, urmând să fie scoși și puși la scurs. Siropul se lasă în continuare pe foc până dă într-un clocot.
Fructele se pun în borcan, apoi se adaugă și lichidul minunat. Borcanele se închid ermetic și se lasă la răcit. Se depozitează într-un spațiu răcoros și întunecos.
Compot asortat de toamnă
Dacă nu vă puteți decide asupra unui singur fruct, sau doriți un compot extrem de aromat, puteți folosi mai multe fructe delicioase de toamnă.
Ingrediente necesare:
- 1 kg de pere
- 1 kg de nectarine
- 1 kg de mere
- 1 kg de struguri
- zahăr
- apă
- zeama de la o lămâie
Mod de preparare:
Vom începe cu pregătirea fructelor: strugurii se scot de pe ciorchine, nectarinele se taie în feliuțe, la fel și prunele, perele și merele. Peste mere și pere se toarnă puțină zeamă de lămâie pentru a nu oxida.
Se pun fructele în borcane, se adaugă două linguri de zahăr la fiecare borcan (sau trei, dacă doriți să fie și mai dulce), se înfiletează capacul și apoi se agită bine pentru a dizolva zahărul.
Borcanele se fierb la bain marie până când se colorează lichidul din borcan. Pentru a evita sfărâmarea fructelor, nu lăsați borcanele la fiert mai mult de atât. Compotul se lasă la răcit în oala în care a fiert și apoi se depozitează în cămară.
Spor la gătit!