Trucuri și sfaturi

Combaterea naturală a păduchilor la găini: metode de prevenire, semne și soluții

Combaterea naturală a păduchilor la găini metode de prevenire, semne și soluții
metode de combatere a păduchilor la găini

În cazul păduchilor la păsările de curte, nu este important doar tratamentul în sine, ci și descoperirea cauzei pentru a opri o nouă infestare viitoare. Păduchii pot afecta atât sănătatea păsărilor, cât și producția de ouă.

Ce sunt păduchii păsărilor și care sunt semnele prevestitoare

Păduchii găinilor sunt paraziți care se numesc Dermanyssus Gallinae. Practic, aceștia sunt niște acarieni foart mici, cu dimensiunea de 1,5 mm, cu picioare bine dezvoltate, de culoare cenușie, dar care devin roșiatici după ce consumă sângele animalelor. Acesta este motivul pentru care mai sunt numiți și păduchi roșii.

Păduchii roșii nu se regăsesc pe păsări tot timpul, hrănindu-se, în general, pe timpul nopții. Aceștia atacă picioarele, pieptul și aripile în momentee în care păsările dorm. Pe timpul zilei, păduchii se ascund în colțurile cotețului, se împerechează și depun ouă. Acești paraziți pot rezista și zece luni fără sursă de hrană.

Pentru a observa semnele care prevestesc apariția păduchilor, trebuie să acordați multă atenție comportamentului găinilor. Trebuie să vă puneți un semn de întrebare în cazul în care penajul păsărilor este murdar și începe să cadă, dacă au iritații pe picioare și dacă au un mers greoi. Un alt semn este producția scăzută de ouă și refuzul găinilor de a intra în coteț. De asemenea, păsările pot fi slăbite și fără poftă de mâncare și pot apărea pete de sânge pe ouă.

Seara, se pot vedea aglomerările de păduchi cu ajutorul unei lanterne și a unei coli albe. Frecați coala de penajul păsărilor, în special sub aripi. Dacă pe coală reies, după frecare, pete roșii, atunci puteți semnala existența păduchilor.

Metode de prevenire a păduchilor

Pentru a evita apariția infestării cu păduchi, trebuie, în primul rând, să evitați sursele de păduchi care pot surveni în urma contactului cu păsările sălbatice sau rozătoarele. Sursele de hrană trebuie protejate, de asemenea. Toate păsările noi care sunt aduse în curte trebuie verificate.

Cotețul găinilor trebuie dezinfectat și curățat periodic. În plus, cotețul trebuie acoperit cu var pentru a umple spațiile goale din colțuri unde păduchii depun, de obicei, ouă. Păsările au nevoie de acces la o baie de nisip sau o baie de praf. Pentru a garanta efectul, puneți în vasul de nisip pământ și cenușă. Cenușa trebuie să provină din lemn netratat după ardere.

Soluții de combatere a păduchilor la găini

Unul dintre cele mai importante soluții este descoperire sursei de infecție cu păduchi. Păsările din curte nu pot lua păduchi decât de la sursele externe. Dacă această sursă extrenă nu este descoperită, tratamentul ar putea fi aplicat în zadar. Așadar, păduchii pot fi aduși de noile păsări ale curții, de păsările sălbatice sau de rozătoare.

De asemenea, este important să cunoașteți faptul că păduchii găinilor nu vor pleca singuri, ci vor continua să afecteze sănătatea găinilor. Așternutul vechi trebuie înlocuit și chiar ars dacă deja există păduchii în coteț.

Păduchii găinilor pot fi înlăturați cu ajutorul varului stins și a patului de cenușă. De asemenea, se mai poate folosi motorina și uleiul ars, sau uleiul esențial de arbore de ceai, câte 3-4 picături pe creastă și tot atâtea la baza cozii. O altă variantă presupune folosirea plantelor de boz, tocate bine și puse ca așternut în coteț.

Soluția cu usturoi poate funcționa ca tratament natural. Se stoarce sucul de la 10-15 căței de usturoi și se adaugă apă într-un recipient cu pulverizator. Se adaugă ulei esențial de lavandă, de mentă sau de cimbru și se amestecă foarte bine. Apoi, o dată la două zile, penajul găinilor trebuie stropit cu această soluție, timp de două săptămâni.

O lingură mare de ulei de neem se poate dilua cu apă. Găinile vor fi stropite cu această soluție o dată la două zile – la început, apoi o dată pe săptămână, până dispar păduchii.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.