Gălbenelele poartă denumirea oficială de Calendula Officinalis și sunt cunoscute popular și sub numele de crăițe. Aceste plante au fost folosite în scop medicinal încă din secolul XII și cresc sălbatic, pe întreg teritoriul României. Gălbenelele se recoltează fără codițe, atunci când floarea este matură, în perioada verii.
Proprietățile gălbenelelor
Florile de gălbenele au multe beneficii, fiind extrem de bogate. Acestea conțin: saponozide, mucilagii, carotenoide (aprox. 3,5%), alcooli triterpenici, flavonoizi și glicozizi flavonici, steroli, taninuri, ulei volatil (cca. 0,02%), substanțe amare, urme de ulei volatil (sesquiterpene oxigenate), vitamina C, acid malic, săruri minerale și substanțe proteice.
Florile de gălbenele pot fi folosite sub formă de ceai, infuzie, tinctură sau alifie și au fost utilizate de sute de ani ca remediu natural.
Ceaiul de gălbenele are proprietăți antiinflamatorii și antispasmice, fiind un remediu natural pentru răni, vânătăi, eczeme, arsuri, hemoroizi și boli ale pielii.
Datorită conținutului de vitamina C, ceaiul de gălbenele este un bun susținător al sistemului imunitar, fiind indicat în cazul răcelilor și durerilor în gât. În plus, ceaiul de gălbenele scade febra, acționând asupra membranelor inflamate.
Ceaiul de gălbenele are puterea de a arde grăsimile, fiind des utilizat în cadrul dietelor. De asemenea, acest ceai calmează durerile cauzate de crampele abdominale. Poate fi utilizat pentru a trata gastrita, ulcerul gastric, inflamațiile de colon, hemoroizii și bolile de ficat.
Beneficiile ceaiului de gălbenele
Susține sistemul imunitar – conținutul de vitamina C și betacaroten (antioxidantul regăsit și în portocale), din gălbenele susține organismul în lupta împotriva infecțiilor și virusurilor.
Detoxifică ficatul – ceaiul de gălbenele este perfect pentru detoxifierea organismului, având o acțiune directă asupra ficatului, colonului și vezicii biliare.
Calmează durerile menstruale – conținutul de flavonizi are efect antiinflamator, iar ceaiul ajută la reglarea menstruației.
Tratează ulcerul gastric și gastrita hiperacidă – ceaiul de gălbenele poate preveni apariția mai multe afecțiuni, printre care și gastrita hiperacidă, ictere, ulcerații canceroase, inflamațtii ale colonului sau boli de ficat.
Curăță tenul – ceaiul poate fi folosit și în uz extern, pentru a reduce inflamația și roșeața produsă de acnee, calmând iritațiile și ajutând la vindecarea rănilor.
Calmează durerile în gât – uleiurile volatile din ceaiul de gălbenele ajută la calmarea afecțiunilor respiratorii și a durerilor în gât. Pentru tratarea acestor afecțiuni se recomandă gargara cu ceai de gălbenele.
Grăbește cicatrizarea și vindecarea rănilor – ceaiul de gălbenele, aplicat local, poate ajuta la tratarea și cicatrizarea rănilor, datorită principiilor active din florile de gălbenele. De asemenea, este eficient în tratarea arsurilor, eczemelor, ulcerațiilor și degerăturilor.