Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a discutat cu mai mulți reprezentanți ai Asociației Române a Comercianților de Produse Agricole (ARCPA) și ai Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase – ROMPAN despre stocurile de cereale ale României, în cadrul unei ședințe ținute marți, 8 martie.

Ministrul Agriculturii: “Facem monitorizarea stocurilor în permanență“

Ședința a avut ca scop monitorizarea stocurilor de cereale produse în România, în contextul socio-politic prezent. După începerea atacului Rusiei asupra Ucrainei, piața cerealelor a suferit schimbări majore, mai ales din cauza faptului că ele două țări implicate în conflict erau responsabile cu 30% din exporturile internaționale de grâu.

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a susținut că România nu este în pericol din acest punct de vedere, având un stoc de grâu destul de mare pentru consumul intern. În plus, cantitatea de grâu va ajunge și pentru a onora contractele de export.

“În Ministerul Agriculturii facem monitorizarea stocurilor în permanență, atât la nivelul comercianților și furnizorilor de cereale, cât și la nivelul industriei de morărit și panificație. De asemenea, sunt întocmite zilnic rapoarte cu privire la situația stocurilor de cereale din depozitele autorizate și din zonele de comercializare, pentru a fi pregătiți să intervenim cu măsurile adecvate. Datele la zi arată că sunt suficiente stocuri de materie primă, așadar românii nu trebuie să își facă griji din acest punct de vedere. România produce suficient pentru acoperirea consumului intern și are capacitatea de a se susține singură din punct de vedere alimentar”, a comunicat Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, conform comunicatului de presă MADR.

Ministrul Agriculturii despre stocul de grâu: "România are capacitatea de a se susține singură din punct de vedere alimentar”

Reprezentanții ARCPA și ROMPAN au participat la întâlnire

Adrian Chenoiu i-a asigurat pe reprezentanții ARCPA și ROMPAN că stocul de grâu este suficient atât pentru industria de panificație, cât și pentru furaje și export.

”Am solicitat această întâlnire cu principalii cumpăratori de grâu în prezența domnului ministru pentru face o analiză a balanței grâului, astfel încât să avem asigurate cantitățile pentru panificație până la noua recoltă și pentru a se nu crea probleme în aprovizionarea populației”, a declarat Aurel Popescu, președintele ROMPAN.

Toate persoanele prezente la ședință au ajuns la concluzia că o bună comunicare între factorii direct implicați este cea mai bună soluție pentru a menține bunul mers al lucrurilor, mai ales că prețul îngrășămintelor și alimentelor continuă să crească.

”Acest lucru este cu atât mai important astăzi, în contextul crizei declanșate de agresiunea rusească din Ucraina. Credem că este datoria noastră să ne asiguram ca există suficiente stocuri de grâu la nivel național pentru a acoperi consumul populației până la noua recoltă, dar și să menținem România ca un partener solid și predictibil pe piețele internaționale. Le mulțumesc tuturor celor care au participat, în special domnului ministru pentru inițiativa organizării acestei întâlniri”, a comunicat Vasile Varvaroi, președintele ARCPA.

Toți participanții au fost de acord să continue colaborarea strânsă și monitorizarea stocurilor pentru eliminarea riscurilor.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.