Descoperă

Cea mai spectaculoasă mlaștină a României: Turbăria Lăptici, un obiectiv turistic din Munții Bucegi

Cea mai spectaculoasă mlaștină a României: Turbăria Lăptici, un obiectiv turistic din Munții Bucegi
Cea mai spectaculoasă mlaștină a României: Turbăria Lăptici, un obiectiv turistic din Munții Bucegi

În județul Dâmbovița, există o Revervație naturală cu totul și cu totul deosebită. Aceasta poartă numele de Rezervația Turbăria Lăptici, fiind cunoscută ca singura stațiune din țară unde se poate vedea un relict glaciar, adică salcia de turbă. Turbăria Lăptici se află în comuna Moroieni, destul de aproape de Lacul Bolboci.

Rezervația Turbăriei Lăptici se întinde pe o suprafață de 15 hectare

Turbăria Lăptici este un obiectiv turistic impresionant, aflat la 1. 500 metri altitudine, în Munții Bucegi și este inclusă în Parcul Natural Bucegi. Această rezervație se întinde pe o suprafață de 15 hectare și este considerată o zonă protejată, iar altitudinea la care se regăsește este motivul pentru care turbăria Lăptici este atât de specială.

Oamenii pasionați de peisajele montane pot vizita Turbăria Lăptici, zona fiind recent amenajată cu podețe de lemn. Turiștii sunt așteptați de la începutul primăverii, până la finalul toamnei, fiind o zonă în care s-au dezvoltat și continuă să se dezvolte multe specii interesante de plante.

Fiind o mlaștină oligotrofă cu totul deosebită, aflată în lunca stângă a pârâului Scândurarilor (afluent de stânga al râului Ialomița), Turbăria Lăptici a fost declarată arie protejată prin legea nr. 5 din data de 6 martie 2000.

Singurul loc din România unde se poate vedea salcia de turbă

Aici se regăsește o mare varietate floristică de mușchi și ierburi, specific turbăriilor, datorită faptului că, în turbă, materiile organice nu se descompun în totalitate, ceea ce duce la o biodiversitate a florei și a faunei.

În această zonă se pot găsi salcia de turbă, mușchiul de turbă și bumbăcărița.

Conform specialiștilor, turba ia naștere în urma descompunerii în anumite condiții a resturilor vegetale care se adaugă an de an în straturi, creând zone mlăștinoase cu o anumită vegetație bogată.

Cele mai rare plante regăsite în Turbăria Lăptici sunt pipirigul, rogozul și trifoiul roșu. În plus, în această zonă mai sunt și mesteacănul și pinul de pădure, molidul, salcia pitică, ienupărul, afinul și merișorul.

De asemenea, în straturile de turbă se regăsește un amfibian ce trăiește în Carpații Orientali și Meridionali, numit tritonul carpatic, despre care specialiștii susțin că seamănă cu un mormoloc.

Turbăria Lăptici este singura zonă din România unde se dezvoltă salcia de turbă (Salix myrtilloides).

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă