Delta Dunării este inclusă în Lista Patrimoniului Universal Cultural și Natural UNESCO, fiind declarată, în întregime, rezervație a Biosferei. În Delta Dunării se regăsește cea mai mare biodiversitate de pe planetă, iar această zonă este considerată cel mai tânăr pământ românesc.

Deși este a doua deltă ca mărime din Europa, Delta Dunării este cea mai bine conservată. Aici se regăsesc nenumărate specii de animale și plante protejate prin lege, un stejar în vârstă de 400 de ani și cea mai întinsă zonă compactă de stufărișuri de pe glob.

Teritoriul Rezervaţiei este amplasat pe teritoriile administrative a 3 judeţe: Tulcea (87,73%), Constanţa (12,23%) şi Galaţi (0,14%). Delta crește an de an cu aproximativ 40 m². În momentul de față, suprafața deltei este de peste 5. 700 km².

Specii protejate în Delta Dunării

Specii de păsări

În Delta Dunării se regăsesc 331 de specii de păsări, acesta fiind locul unde milioane de păsări din diferite colțuri ale lumii vin să cuibărească. Totuși, unele dintre aceste specii sunt protejate prin lege.

Șoimul dunărean – considerată cea mai rară specie de pasăre clocitoare din România, șoimul dunărean este o pasăre răpitoare de zi.

Cormoranul pitic – specie acvatică, cormoranul trăiește pe lacuri și iazuri extinse.

Rața roșie – conform specialiștilor, la nivel european mai există între 12.000 și 18.000 de perechi de rațe roșii.

Pelicanul creț – această specie este cea mai mare din familia sa, putând să ajungă la 180 de centimetri de la vârful cozii până la capătul ciocului.

Specii de plante

Stuful – formează una din cele mai întinse suprafețe compacte din Delta Dunării, acoperind peste 1500 de kilometri pătrați din suprafața totală a acesteia.

Papura lată și papura îngustă – papura cu frunza lată poate atinge înălțimea de patru metri, în timp ce papura îngustă nu depășește înălțimea de un metru.

Nufărul galben – plantă acvatică perenă, nufărul galben are frunze care prind, uneori, formă de inimă și sunt, de cele mai multe ori, acoperite complet de apă.

De asemenea, în Delta Dunării se regăsesc 54 de specii de mamifere, incluzând specii de importanță conservativă cum sunt vidra și nurca. În ceea ce privește fauna piscicolă, în Delta Dunării se regăsesc 135 de specii.

„Stejarul îngenunchiat”, un copac vechi de 400 de ani

În Rezervația Biosferei Delta Dunării, se poate regăsi un stejar vechi de 400 de ani care a prins o formă cu totul și cu totul deosebită. Acesta pare că îngenunchează, tocmai de aici a primit denumirea de „stejarul îngenunchiat”.

Stejarul are circunferința de peste 3,8 m și se poate găsi în Pădurea Caraorman, în punctul denumit Fântâna Vânătorilor.

Delta Dunării este un labirint de lacuri și canale, așa că ar fi indicat să apelați la ajutorul unui ghid sau al unui localnic în cazul în care doriți să vă plimbați cu barca.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.

    More in Descoperă