Descoperă

Ce spune tradiția că trebuie să faci de Înălțarea Domnului pentru spor în casă

Ce spune tradiția că trebuie să faci de Înălțarea Domnului pentru spor în casă
Ce spune tradiția că trebuie să faci de Înălțarea Domnului pentru spor în casă

Marile sărbători creștine sunt înconjurate, de cele mai multe ori, de multe tradiții și obiceiuri populare care au scopul de a atrage norocul, de a aduce sporul în casă și de a îndepărta spiritele rele.

De Înălțare se înroșesc ouă roșii ca de Paște

Fiind a doua cea mai importantă sărbătoare după Paște, Înălțarea Domnului, sărbătorită în 2022 pe data de 2 iunie, este înconjurată de obiceiuri și superstiții. Înălțarea Domnului se sărbătorește mereu la 40 de zile după Paște.

Această sărbătoare marchează momentul în care Iisus S-a ridicat la ceruri, să șadă de-a dreapta Tatălui, în prezența Apostolilor Săi și a doi îngeri. De asemenea, legenda spune că acest eveniment a mai avut un martor, un cioban pe nume Ispas care a văzut Înălțarea Domnului în timp ce era ascuns după niște pietre.

Fiind un om curat la suflet, Ispas a mers la toată lumea și a anunțat ceea ce a văzut. Tocmai de aceea, sărbătoarea mai poartă și numele popular de Ispas.

Una dintre cele mai importante tradiții de Învierea Domnului este vopsirea ouălor roșii, așa cum facem și de Paște. Ouăle se înroșesc chiar de Înălțare care cade mereu într-o zi de joi, fiind ultima ocazie cu care se mai pot vopsi ouă în acest an. Cine mănâncă un ou roșu în dimineața zilei de Înălțare va fi sănătos tot anul.

Pe 2 iunie se fac pomeni de Moșii de Ispas

De asemenea, în zonele rurale ale țării, există tradiția Moşilor de Ispas, adică pomenile pentru cei trecuți în neființă. În această perioadă, se dau de pomană pâine caldă, brânză, ceapă verde şi rachiu. De asemenea, oamenii se vor saluta, folosind formulele „Hristos S-a înălţat!” şi „Adevarat S-a înălţat!”.

În această zi, preotul merge, după slujbă, să sfințească recoltele și plantele de leac precum leuşteanul, paltinul sau alunul. Leușteanul are un rol foarte important în această zi. Se spune că e bine să pui leuștean la uși și ferestre pentru a împiedica intrarea spiritelor rele care umblă libere pe pământ. Tot cu leuștean se ating și animalele din grajd pentru a se îngrășa și a fi sănătoase.

Pentru noroc și spor pe viitor, oamenii poartă flori de nuc la brâu sau pe cap de Înălțarea Domnului, sub formă de coroniță așa cum a făcut-o și Mântuitorul Iisus. Plantele culese în această zi, precum florile, frunzele şi ramurile de paltin, nuc, alun sau leuştean au puteri vindecătoare conform legendei populare.

De asemenea, pentru a avea noroc, tradiția spune că, de Înălțarea Domnului, este bine să te împaci cu oamenii cu care te-ai certat în ultima vreme și să le oferi cadouri.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă