Casa și Grădină

Ce se lucrează în grădină și în livadă în luna noimebrie

Ce se lucrează în grădină și în livadă în luna noimebrie
lucrari noiembrie

Luna noimebrie, chiar dacă este ultima lună de toamnă, ne întâmpină cu multe lucrări pentru grădină și livadă. Dacă vremea este blândă, iar ninsoarea nu își face prezența, există multe activități de care fiecare gospodar trebuie să se îngrijească.

Grădina cu legume

Începutul lunii noiembrie este prielnic pentru cultivarea legumelor perene, asemenea sparanghelului sau rubarbei. De asemenea, se mai plantează morcovii, semințele de pătrunjel, prazul, ceapa verde, țelina, spanacul sau broccoli.

Tot în această perioadă, se poate aranja un răzor pentru plantarea usturoiului. Calitatea solului poate fi îmbunătățită prin folosirea materiei organice înainte de a trece la plantare. Tot în această perioadă se plantează și ciupercile. Păstârnacul se poate recolta, în special după primul îngheț, pentru a avea un gust mai dulce.

În ceea ce privește lucrările de grădină pentru pregătirea iernii, acum este momentul să răspândiți gunoi proaspăt pe răzoarele de zarzavaturi. Astfel, se vor absorbi în sol în sezonul rece. Pentru a proteja legumele crucifere, puteți folosi araci.

De asemenea, pentru a evita compactarea pământului, folosiți scânduri lungi de-a lungul căii de acces în grădină.

Livada

Începutul lunii noiembrie este ideal pentru plantarea arbuștilor de coacăz, dar și a arbuștilor de zmeură. Curățați frunzele de pe căpșune și scoateți partea superioară a plasei de protecție pentru fructe care urmează să fie stricată de zăpadă.

Noiembrie este începutul perioadei în care se îngrijesc pomii fructiferi, asemenea merilor și perilor. Folosiți benzi cu lipici pe trunchiurile pomilor fructiferi din livadă pentru a scăpa de ouăle de molii pe crengi.

Grădina cu flori

Bulbii de toamnă încă mai pot fi plantați la începutul lunii noiembrie. Spre exemplu, lalelele pot fi plantate fără probleme în această lună, pentru a combate bolile și dăunătorii. De asemenea, se mai pot planta panseluțe, violete sau orice alte flori de primăvară, copacii de magnolia, dar și zambile în vase de pământ.

Trandafirii fără rădăcină protejată pot fi plantați până în luna martie, în funcție de condițiile vremii. Frunzele căzute peste trandafiri trebuie colectate, în vederea prevenirii bolilor.

Se recoltează bulbii de dalia, begonia și gladiola pentru a fi depozitați în perioada sezonului rece. Ghivecele cu flori care au stat în curte, trebuie mutate la un loc mai cald pentru a le feri de îngheț.

Sera și gazonul

Lucrările pentru seră încep cu înlocuirea geamurilor sparte și cu dezinfectarea elementelor. Așadar geamurile, rafturile, podeaua trebuie spălate și igienizate.

Înainte de sosirea sezonului rece, gazonul trebuie aerat, iar găurile pentru aerisire trebuie lărgite. Mărginirea trebuie refăcută, pentru a oferi un aspect îngrijit, iar frunzele trebuie stânse și depozitate corespunzător.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *