Știri Agricole

Cele mai cunoscute rase de iepuri. Clasificări în funcție de greutate, culori și forma urechilor

Cele mai cunoscute rase de iepuri. Clasificări în funcție de greutate, culori și forma urechilor
rase de iepuri

Iepurii sunt unele dintre cele mai drăgălașe animale și pot fi perfecți pentru copiii care își doresc un prieten pufos. Totuși, aceștia sunt crescuți și pentru carne și pentru blană.

În funcție de greutate, iepurii domestici pot fi clasificați în iepuri de greutate mare (peste 6 kilograme), medie și mică (între 2 și 5 kilograme) și pitică (maxim 2 kilograme). Iepurii sunt diversificați în funcție de culoare, lungimea și calitatea părului, de rata de creștere și de numărul de exemplare din descendenți.

Rase de iepuri „gigant”

Gigantul alb – cel mai cunoscut iepure din această categorie, gigantul alb își are originile în Germania și Belgia. Dimensiunile mari, dar și blana complet albă și groasă sunt câteva dintre caracteristicile specifice rasei. Un adult poate ajunge și la greutatea de 7 kilograme, fiind crescut atât pentru carne, cât și pentru piele.

Gigantul gri – creat prin încrucișarea cu rasa gigantului belgian, la jumătatea secolului XX. Rușii au dorit o rasă care să producă pui nepretențioși, realizând o rasă nouă în 1952 prin reproducerea hibrizilor în sine. Gigantul gri are o greutate cuprinsă între 4 și 7 kilograme, labe puternice, capul mare și trunchiul alungit.

iepure gigant gri

Gigantul belgian – iepurii din această rasă sunt crescuți inițial pentru carne, însă, având o fire prietenoasă, pot fi și animale de companie. Rasa are o istorie de peste 400 de ani și este originară din Flandra. Exemplarele adulte pot ajunge la o greutate de până la 12 kilograme, iar blana lor poate varia ca nuanță.

iepure gigant belgian

Riezen – denumit și gigantul german, iepurii din rasa Reisen au fost crescuți în Germania. Crescătorii au făcut o selecție a animalelor din rasa Flandra pentru a ajunge la o specie adaptată climei. Iepurii Riezen pot atinge greutatea de 14 kilograme, însă greutatea medie este de 7 kilograme, fiind crescuți pentru carne și piele.

rasa riesen

Rase de iepuri medii

California – iepurele California este o încrucișare între rasele Noua Zeelandă albă, ermine rusă și chinchilla, recunoscută oficial în 1928. Fiind foarte cunoscuți datorită aspectului, iepurii California sunt albi, cu cu pete întunecate pe piele – pe nas, labe, urechi, coadă. Această specie este crescută pentru carne, dar și ca animale decorative. Un adult poate ajunge la greutatea de 5 kilograme.

rasa california

Neozeelandez – iepurele roșu-maroniu a fost crescut în SUA, însă cu ajutorul unei specii din Noua Zeelandă. Greutatea unui adult poate atinge 5 kilograme, iar particularitatea rasei constă în culoarea neobișnuită care poate varia de la o nuanță cărămizie până la un roșu aprins. Corpul este masiv, bine dezvoltat, membrele sunt drepte, iar blana este scurtă.

rasa neozeelandez maro

Neozeelandez alb – această specie de iepuri este crescută exclusiv pentru carne. O femelă ajunge, în medie, la 7,8 fătări pe an. Greutatea medie a acestor animale este de 4,5-5,2 kg. Rasa a fost creată în SUA, în ciuda numelui, cu ajutorul gigantului alb. Capul este rotund, iar gâtul este bine înfăşurat în muşchi.

neozelandezul alb

Butterfly – deși, inițial, rasa era pur decorativă, în urma încrucișărilor cu alte rase crescute pentru carne, iepurii Butterfly au ajuns să fie distribuiți ca animale agricole. Acești iepuri sunt crescuți atât ca animale de companie, cât și pentru carne și piele. Numele vine de la pata de culoare de pe nas care are forma unui fluture. Corpul și urechile sunt alungite, atingând o greutate maximă de 4,5 kilograme.

Oaia franceză – nu doar numele acestei rase este extrem de neobișnuit, ci și urechile agățate ale iepurilor. Așa cum menționeză deja denumirea, rasa a fost crescută în Franța, iar paleta de culori este variată. Crescătorii trebuie să fie atenți la problemele legate de articulațiile iepurilor din această rasă. Aceeași genă care determină scăderea urechilor, duce la coagularea și osificarea țesutului cartilaginos de-a lungul scheletului.

iepure oaia franceza

Iepuri cu aspect neobișnuit

Angora – deși blana lungă este caracteristica acestei rase, lungimea de până la 20cm poate fi periculoasă. Dacă nu sunt pieptănați zilnic, iepurii Angora pot face blocaje respiratorii sau intestinale. Originar din Turcia, iepurele este destinat familiilor cu copii. Greutatea medie este cuprinsă între 2 și 5 kilograme, însă există și subspecia Angora gigant care poate atinge greutatea de 8 kilograme.

rasa angora

Rex – blana scurtă, extrem de groasă este motivul pentru care iepurele din rasa Rex este atât de cunoscut. Adulții pot atinge o greutate de până la 5 kilograme, având un trunchi alungit, cu o paletă de culori diversă.

rasa Rex

Rasă de Chinchilla – denumirea completă este chinchilla sovietică, fiind înregistrați în 1967 în Uniunea Sovietică. Blana iepurelui este asemănătoare cu cea a animalelor chinchilla. Un adult poate ajunge la greutatea de 8 kilograme, fiind crescuți pentru carne și piele.

iepure din rasa chinchiila

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.