Știri Agricole

Noul proiect ANSVSA propune reguli stricte pentru înregistrarea bovinelor. Crescătorii de animale, supuși la costuri suplimentare

Noul proiect ANSVSA propune reguli stricte pentru înregistrarea bovinelor. Crescătorii de animale, supuși la costuri suplimentare
Noul proiect ANSVSA propune reguli stricte pentru înregistrarea bovinelor. Crescătorii de animale, supuși la costuri suplimentare

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță crescătorii de bovine că se pot implementa noi reguli în ceea ce privește identificarea și înregistrarea animalelor.

Aceștia vor fi obligați să treacă la identificarea electronică a animalelor, în conformitate cu un proiect de Ordonanță de Guvern care trebuie aprobat de executiv.

Care sunt noile reguli propuse de proiect

Identificarea electronică are scopul de a ajuta înscrierea în Baza Națională de Date, ceee ce, conform ANSVSA ”crește acuratețea datelor și se asigură trasabilitatea într-un mod mult mai facil și mai eficient”.

ANSVSA anunță că identificarea se poate face în două moduri oficiale, dar și că fiecare animal are nevoie de un pașaport eliberat de autoritatea sanitară veterinară competentă, dacă este folosit pentru comerțul intracomunitar sau pentru export.

De asemenea, proiectul mai prevede ca bovinele importate să fie identificate și înregistrate, într-o perioadă de 20 de zile de la data tranzacției, păstrându-se datele legate de originea animalelor.

Informațiile animalelor din țara de origine vor fi comunicate direcțiilor sanitar-veterinare.

Cine suportă costurile identificărilor electronice

Suma necesară identificării electronice sau a pașaportului animalului va fi achitată de către crescător.

”Identificarea şi înregistrarea bovinelor din exploataţiile comerciale se efectuează şi se suportă de către proprietarul acestora”. În bugetul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor se prevăd anual sume destinate realizării acţiunii de identificare şi înregistrare a bovinelor, în condiţiile ordonanţei de urgenţă”, se comunică în OUG.

În plus, fermierii vor achita și manopera pentru crotaliere dacă este vorba despre duplicate:

”Contravaloarea duplicatelor mijloacelor oficiale de identificare pentru bovine, necesare pentru înlocuirea mijloacelor oficiale de identificare convenționale sau electronice, pierdute sau nefuncționale, în cazul mijloacelor oficiale de identificare electronice, precum şi plata manoperei pentru aplicarea acestora, se suportă de către proprietarii animalelor”.

Proiectul a fost lansat în dezbatere publică, iar persoanele care doresc completări sau schimbări au la dispoziție zece zile pentru a le face. După această perioadă, Guvernul poate adoptat actul normativ cu aplicare imediată.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.