Trucuri și sfaturi

Ce se face din soc. Cum se recolteaza fructele de soc

Ce se face din soc. Cum se recolteaza corect fructele de soc
Ce se face din soc. Cum se recolteaza corect fructele de soc

Ce se face din soc – răspândire, înflorire, recoltare, proprietăți. Află pentru ce sunt benefice fructele de soc.

Socul este un copac care are cunoscute proprietăți vindecătoare, încă din timpuri străvechi. Arborele se găsește în aproape toată Europa, precum și în Asia Centrală. Socul crește și în mediul rural și urban și este rezistent în multe condiții de mediu, dezvoltânduse deopotrivă pe maluri de râu dar și în păduri de foioase.

În România, are o arie de extindere mare, în special pentru capacitaea de acoperire a solului și pentru reținerea terenurilor în pantă.

Încă din Grecia și Roma antice s-au păstrat remedii care folosesc socul pentru diverse afecțiuni. Se folosesc atât fructele, cât și florile copacului. Unele rețete precizează și folosirea frunzelor, a rădăcinei și a scoarței de soc.

Ce se face din soc – proprietăți specifice

Socul este recunoscut pentru florile frumos mirositoare, care au o durată de viață destul de scurtă. Ele se scutură ușor, fiind fragile. Perioada de înflorire a socului este mai-iunie.

Florile conțin un principiu activ denumit eliason. Acest ulei volatil este puternic în azot, acid malic și altee săruri. Acesta este utilizat în farmacie, pentru obținerea diverselor substanțe. Au un puternic efect sudorific, care este de ajutor în caz de febră. Se mai folosesc și ca laxativ ușor, în caz de răceală sau pentru combaterea obezității.

De asemenea, din florile proaspete se obține socata, o băutură fermentată cu lămâie și flori de soc ușor acidulată, foarte gustoasă și răcoritoare. Din florile uscate de soc se face ceai.

Fructele de soc dau naștere unor adevărate delicii culinare. Se pot prepara plăcinte cu flori de soc, gemuri și siropuri, must, vin, dulceață.

Cum se recoltează fructele de soc. Când este cea mai bună perioadă

Florile de soc se recoltează prin tăierea lor atunci când inflorescenţelor sunt deschise în proporție de 75%, în zilele însorite din lunile mai și iunie.

Fructele de soc se culeg toamna, în lunile septembrie-octombrie. Trebuie culese când au maturitate deplină și au culoarea neagră. Se adună dimineața.

Cum se cultivă socul

Este foarte simplu să cultivi soc, având mai multe posibilități. Îl poți planta prin însămânțare, divizarea rădăcirii sau prin înmulțire prin lăstari.

Se vor folosi sâmburii de soc, ce se plantează pe un sol afânat sau se vor înmulți prin divizarea rădăcinii. De asemenea, socul se poate cultiva și prin tăierea lăstarilor toamna și îngroparea lor în pământ.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.