Descoperă

Ce nu ai voie să faci de Crăciun. Doar așa vei avea sărbători liniștite

Ce nu ai voie să faci de Crăciun. Doar așa vei avea sărbători liniștite
Ce nu ai voie să faci de Crăciun. Doar așa vei avea sărbători liniștite

Ziua de Crăciun, sărbătorită de creștini pe data de 25 decembrie, are o mare importanță atât religioasă, cât și populară. De-a lungul anilor, în această zi s-au format și s-au respectat multe superstiții, având scopul de a menține norocul, pacea și buna dispoziție în familie.

Ce să nu faci de Crăciun

Pentru a nu avea ghinion anul care vine, este bine să nu uiți de crenguța de vâsc care, agățată în casă, poartă noroc. Pentru noroc în dragoste, îngrăgostiții se sărută sub vâsc.

De asemenea, noroc au oamenii care varsă vin pe masă sau răstoarnă cutia cu chibrituri.

În ziua de Crăciun se ung ferestrele și ușile cu usturoi pentru a îndepărta spiritele rele. Pentru a îndepărta bolile, oamenii se spală, în dimineața zilei de Crăciun, cu apă în care s-a pus un ban de argint.

Pe data de 25 decembrie nu se poartă pantofi sau ghete noi, fiindcă aduc ghinion. Cei care nu doresc să alunge norocul, nu fac ordine și curățenie în casă și nici nu duc gunoiul.

Femeile nu trebuie să respingă colindătorii, ci să-i omenească cu nuci, colaci și dulciuri pentru a avea o recoltă mare în anul ce urmează. Nu stingeți lumânările aprinse în noaptea de Crăciun. Acestea trebuie să ardă până se termină pentru prosperitate și noroc.

Persoanele care se îmbăiază în ziua de Crăciun, vor fi curați tot anul.

Ce nu ai voie să faci de Crăciun. Doar așa vei avea sărbători liniștite

Copiii născuți în ziua de Crăciun vor avea noroc toată viața

Se spune că cei născuți în ziua de Crăciun vor avea noroc toată viața. Oamenii care mănâncă mere în ziua de Crăciun vor fi norocoși în anul care urmează.

Nu e bine să lași pe altcineva să închidă ușa casei tale – se spune că îți poate alunga norocul. De asemenea, nu uita să faci un cadou cât de mic, tot pentru noroc.

Colindătorii urează gazdelor urări de sănătate, belșug, noroc și bunăstare, așa că nu le încuia poarta. Primește-i în curte și oferă-le ceva la schimb pentru urările lor.

Pentru noroc, legenda populară spune că e bine să așezi un fir de busuioc pe masa de Crăciun. În această zi nu se dau bani cu împrumut, nici în ziua de Anul Nou.

În ziua de Crăciun nu se minte și nu se înjură, fiind important să-ți intre în casă un bărbat, pentru noroc.

Conform datinei, de Crăciun nu se dau cadou următoarele obiecte, fiind aducătoare de ghinion: cuţite, călimară, valiză, creion, cuie, pilă de unghii, centură, fular, umbrelă, oglindă, batistă, ace de cravată, ace de păr, parfumuri cu mirosuri violente, perle negre, farfurii, papuci.

Femeia care își pune cercei diferiți la urechi își va schimba bărbatul. Dacă, în ziua de Crăciun, cântă un cocoș la ușă, atunci vor veni musafiri.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă