Descoperă

Ce leacuri poți face cu panseluța sălbatică – tratează afecțiunile respiratorii și îmbunătățește circulația

Ce leacuri poți face cu panseluța sălbatică - tratează afecțiunile respiratorii și îmbunătățește circulația
Ce leacuri poți face cu panseluța sălbatică - tratează afecțiunile respiratorii și îmbunătățește circulația

Panseluța sălbatică este o plantă care face parte din genul Viola, un gen care conține mai bine de 500 de specii. Această floare mai poartă și denumirile populare de panseluța de câmp, barba împăratului sau trei-frați-pătrați. Deși, de cele mai multe ori, este folosită cu scop decorativ, planta are multe efecte benefice pentru sănătate, printre cele mai cunoscute aflându-se proprietățile antioxidante.

Această plantă medicinală poate fi utilizată atât intern, cât și extern, fiind cunoscută ca tratament împotriva bolilor de piele. De asemenea, planta mai este cunoscută petru abilitatea sa de a trata afecțiunile respiratorii precum bronșita sau tusea convulsivă.

Panseluțele se pot culege începând cu luna iunie, până în luna octombrie, iar plantele se pot usca.

Mod de utilizare

Panseluța este comestibilă și poate fi adăugată în salatele proaspete, însă, de cele mai multe ori, aceasta se folosește sub formă de ceai, macerat sau pulbere.

Infuzia de panseluțe sălbatice

Infuzia de panseluțe se face folosind o linguriță de plantă uscată și 250 de ml de apă clocotită. După un sfert de oră, infuzia se strecoară și se lasă bine la răcit, apoi se consumă pe stomacul gol, cu jumătate de oră înainte de masă, de trei ori pe zi.

Maceratul de panseluțe

Maceratul la rece se face la fel ca infuzia, însă folosind apă rece. Maceratul se ține timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară și se consumă pe stomacul gol, cu jumătate de oră înainte de masă, de trei ori pe zi.

Pulberea cu administrare sublinguală

Pulberea se prepară prin măcinarea fină a plantei, apoi se consumă câte o linguriță rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, prin a se ține sub limbă timp de minim cinci minute, apoi se poate înghiți cu apă.

Beneficiile panseluțelor sălbatice

Au efect expectorant

Plantele sunt eficiente în tratarea afecțiunilor respiratorii, având efect expectorant care facilitează eliminarea secreției prin căile respiratorii. În plus, poate tratea tusea, astmul și bronșita.

Au efect diuretic

Panseluțele sălbatice pot ameliora constipația, având efect diuretic.

Antiinflamatoare

Aceste plante ajută la eliminarea apei din organism, combatând umflăturile care apar din cauza reținerii de lichide în organism. De asemenea, proprietățile antiinflamatoare ajută la tratarea afecțiunilor precum guta, pneumonia și reumatismul.

Vindecă afecțiunile urinare

Panseluțele sălbatice ajută la tratarea cistitei, favorizând urinările frecvente.

Tratează eczemele pielii

Infuzia de panseluțe este un tratament natural excelent pentru afecțiuni ale pielii precum eczeme și inflamații acute și cronice ale pielii, tratând și umflăturile cauzate de acestea datorită efectelor antiinflamatoare.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă